Search

Boje u uređenju interijera igraju ogromnu ulogu pa smo istražili koje su prihvatljive, a koje stvaraju stres

Boje u uređenju interijera igraju ogromnu ulogu pa smo istražili koje su prihvatljive, a koje stvaraju stres

Četiri boje za bolje raspoloženje

Tekst: L.L.


Image: Oberto Gili,
Architectural digest

Svjesni smo činjenice da se trendovi mijenjaju i da, iako je prije godinu dana veliki hit bila crna boja po kojoj se može pisati kredom, danas na istu gledamo s upitnicima iznad glave i pitamo se zašto smo dodatno zamračili prostoriju u kojoj ionako nema dovoljno svjetla.

Boje su veliki dio trendova, ali su isto tako i onaj jedan element o kojem je potrebno posebno dobro razmisliti prije kupovine novog namještaja, bojenja zidova ili ubacivanja detalja u prazan prostor. Upravo zato, važno je znati koje nijanse na koji način utječu i na našu psihu. Primjerice, jarki crveni tonovi uglavnom će pojačati dozu stresa dok zeleni i bijeli tonovi smanjuju isti. Kako biste u svom domu uvijek bili opušteni, bez dodatne nepotrebne napetosti, u nastavku donosimo popis boja koji bi vam u tome mogao pomoći.

Pinterest

Plava

Nijanse plave najbolje će se uklopiti u prostorije poput spavaćih soba i dnevnih boravka. Najbolje je birati svjetlije nijanse ili pak one umirujuće, mornarsko plave. Stručnjaci kažu kako plava boja smiruje psihu, umanjuje napetost i tjeskobu, a zaslužna je i za smirenije rješavanje problema. Upravo zato, krevet s uzglavljem u tamno plavoj boji, svjetlo plavi jastuci ili fotelja u istoj nijansi bit će odličan odabir u prostorima koje koristite ponajprije za opuštanje.

Designer Trapped

Zelena

Stručnjaci za uređenje interijera kažu kako zelene nijanse u kombinaciji s onim svjetlijim žutim i bež tonovima čine kombinaciju koja je za osobu pod velikim stresom iznimno smirujuća. Nama dovoljno da ove sezone razmislimo o detaljima poput zida presvučenog u zelenu tapetu, o kakvom lijepom baršunastom kauču ili fotelji. Sjajna je stvar što, volite li botanical trend i bilje u prostoru, uklopiti zelene detalje u prostor zbilja ne bi trebao biti težak zadatak.

Jessica Brigham

Ružičasta

Kada govorimo o uređenju interijera, nježne nijanse ružičaste u posljednje su vrijeme veliki hit. Pastelnim bojama u prostoru općenito ćete stvoriti smirujuću atmosferu, a pastelno ružičaste nijanse, pitate li nas, izgledat će i nevjerojatno lijepo. Ipak, kada je u pitanju ružičasta, pripazite da ne prijeđete granicu te umjesto umirujućih, iskorististe one nešto jače nijanse, poput primjerice boje fuksije, upravo zato što biste njima u svoj prostor mogli unijeti dodatnu dozu stresa i nervoze.

Pinterest

Bijela

Baš poput zelene u kombinaciji sa svjetlijim nijansama, i bijeli prostori, namještaj i detalji bit će odličan izbor za stvaranje umirujućeg okruženja. Birajte čiste bijele boje, one nalik ljuski jajeta i slične varijacije, a odlična ideja bit će i potpuno svjetlo siva nijansa koja će se zatim odlično složiti s komadima u tamnijoj zelenoj ili plavoj boji.

Homes to love, Maree Homer

Leave a comment

više