Search

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak

Izdvojili smo svevremenske komade

Tekst: Željka Zrnić

Image: Matej Jurčević

Nedavno smo pisali potrebi posjedovanja klasičnih komada odjeće koji čine garderobu potpunom i svevremenskom. Upravo isti problem balansiranja između mode i klasike, javlja se i opremanju domova. Industrija namještaja, baš kao i modna, sve više i češće izbacuje nove, zamamne linije namještaja i dodataka koji prate sezonske trendove. Pa iako se volimo ponekad razveseliti s nekim trendi komadom, postoje klasici s kojima će naši prostori uvijek izgledati nepogrešivo. Zavirili smo u Et Cetera lifestyle store i tamo pronašli neke od njih.

Tulip Arm Chair

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak (фото 1)

Finsko-američki dizajner i arhitekt Eero Saarinen, bio je nezadovoljan situacijom koju možemo pronaći ako zavirimo ispod stolova i stolica s četiri noge. Često je te prizore nogu i drugih pratećih, sastavnih dijelova nazivao ružnim, zbunjujućim svijetom ili "slum of legs". Upravo to ga je inspiriralo da, narednih pet godina, posveti istraživanju koje je rezultiralo pijedestalnom formom, dizajniravši 1957. godine stolicu koja ništa ne skriva, već svojom ukupnom formom donosi prirodu u vaš dom.

Womb Chair Relax i Grasshopper podna lampa

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak (фото 2)

Nešto ranije, 40-ih godina prošlog stoljeća, Saarinen je dizajnirao još jedan klasik - Womb Chair. Dizajn je inspiriran željama proizvođača Knoll, u kojem su željeli naslonjač koji je poput košare prepune jastuka. To nije baš točno forma s kojom je Saarinen završio proces, već je odlučio istraživati udobnost koja dolazi iz oblika konstrukcije stolice, a ne njezine dubine ojastučenja. Organička forma, s mekim pregibima upravo je ono što nam treba, naslonjač iz kojeg ne želimo ustati!

A uz Womb Chair svakako je na našoj listi želja i Grasshopper, jedini kukac kojeg ćete poželjeti kraj sebe za vrijeme lijenog, poslijepodnevnog odmora. Greta Manguson Grossman, švedska dizajnerica, davne 1947. godine dizajnirala je svevremensku podnu lampu koja može zauvijek stajati na svakoj novoj naslovnici časopisa. Organička i elegantna forma na tri noge, završava s aluminijskim sjenilom, a daje direktno svjetlo s minimalnim odbljeskom, za maksimalno ugodno čitanje ili bilo koju drugu aktivnost.

Atollo stolna lampa

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak (фото 3)

Nastala 1977. godine, ova stola lampa zalupila je vrata prošlosti i promijenila način na koji zamišljamo lampu na noćnom ormariću. Talijanski dizajner Vico Magistretti, spojio je tri primarna geometrijska tijela - cilindar, stožac i polukuglu, stvorivši lampu koja je u potpunoj suprotnosti sa starim, povijesnim modelima kakve smo do tada poznavali. Atollo je s razlogom ubrzo postala ikona talijanskog dizajna. Mi smo se zaljubili u ovu crnu stolnu varijantu.

Gravity stolna lampa

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak (фото 4)

Iako novijeg datuma, doima se kao bezvremenski klasik koji je s nama već desetljećima. Dizajnirao ju je danski duo Space Copenhagen 2007. godine te na zanimljiv način interpretira stare uobičajene stolne lampe. Masivna baza, mramorni, odnosno metalni cilindar u kontrastu je s prozračnim i nježnim tekstilnim sjenilom. Gravity pruža suptilnu, disperziranu svjetlost u kombinaciji s vizualnom igrom koju daju teksture mramora i metala.

Platner naslonjač

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak (фото 5)

Još jedno od pijedestalnih gnijezda, koje je Knoll odmah prigrlio u svoju kolekciju 1966. godine, je Platner naslonjač arhitekta i dizajnera Warrena Platnera. Ova stolica-skulptura, rezultat je varenja stotina tankih čeličnih šipki obojenih u brončanu boju te tapecirana najfinijom, vunenom Alpaca tkaninom. Predstavlja jedan od najvećih klasika prošlog stoljeća i svojom će elegancijom i finoćom svaku prostoriju u kojoj se zatekne, učiniti ljepšom i zanimljivijom.

Mr. Zheng & Oydo stolići za kavu

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak (фото 6)

Ako ste i vi jedni od onih kojima nikad nije dovoljno stolića, bilo za kavu, knjige, časopise ili mirisne svijeće, predlažemo suvremenu kombinaciju Mr. Zhenga i Oydo stolića talijanskog branda Lema. Oni svaki na svoj način predstavljaju modernu interpretaciju modernističkih stolića iz 20. stoljeća. Metalne noge u kombinaciji s pločama u mramoru ili pak lakiranom drvetu, niti jedan dnevni boravak neće ostaviti dosadnim i bezličnim.

Benson stolić za kavu

BURO. izbor: Dizajnerski namještaj koji se može uklopiti u baš svaki dnevni boravak (фото 7)

A ako se pak ne možete odlučiti između nove skulpture ili stolića za kavu - predlažemo oboje! Benson stolić je poput skulpture s preklapajućim cilindrima te bez nogica sjedi nisko na podu. Dostupan je u dvije veličine, a krasi ga upravo vješto izvedena kombinaciju luksuznih materijala - punog drveta i metala.

Svi dizajnerski komadi namještaja, koje smo uvrstili u naš izbor, mogu se pronaći u zagrebačkom Et Cetera lifestyle storeu.

više