Search

Büro 24/7 arhitektura: Jednostavna zadovoljstva

Büro 24/7 arhitektura: Jednostavna zadovoljstva

Prekrasan stan u Splitu

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Duško Vlaović

Prozračan, nekonvencionalan i inspirativan, splitski stan za odmor mlade obitelji estetizirani je prostor namijenjen uživanju

Funkcionalno osmišljeni interijeri u čijoj se gradnji i opremanju preferiraju jednostavna, brzo izvediva rješenja koncept je koji prevladava u suvremenoj stanogradnji, no domaća varijanta tog praktičnog pristupa u konačnici često rezultira banalnim interijerom lišenim inventivnosti čija je estetska komponenta nepravedno zanemarena i potisnuta u drugi, ako ne i posljednji plan. To se kasnije može riješiti pažljivo osmišljenim uređenjem usklađenim s vlasnikovim potrebama i osobnim stilom, iako je idealno kad se umjesto naknadnim intervencijama navedeno može postići još u fazi gradnje. Tu su sreću imali vlasnici pedeset i šest kvadrata velikog stana u novom dijelu Splita, čiji se izvođač pridržavao projekta što ga je u suradnji s arhitektom Matom Šimunkovićem izradio Duško Vlaović, zadužen za dizajn interijera. Kako je bila riječ o stanu za odmor u kojem će mlada obitelj povremeno boraviti, Vlaović je sve podredio opuštanju i uživanju, stvaranju ugodnog i poticajnog ambijenta koji odiše svježinom, toplog prostora kojem se vlasnici uvijek rado vraćaju.

Büro 24/7 arhitektura: Jednostavna zadovoljstva (фото 1)

S obzirom da je već i sam interijer oblikovan u skladu s tim ciljem, njegovo je ostvarenje bilo moguće postići na svim razinama, od početne građevinske do finalne dekorativne faze, pa praktični zahtjevi ni na jednoj od njih nisu zadovoljeni nauštrb dominantnog estetskog elementa. Stan je stoga koncipiran kao otvoren i svijetao prostor čiju jezgru čine kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i spavaća soba organizirani u jedinstvenu cjelinu koju vizualno šire dominantni bijeli tonovi i transparentnost staklenih vrata. Tako se ujedno postigla i izuzetna prozračnost interijera, dok je estetski sklad ostvaren unutrašnjom arhitekturom dodatno istaknut uređenjem.

Büro 24/7 arhitektura: Jednostavna zadovoljstva (фото 2)

Ono je promišljena mješavina raznih stilova – od suvremenog i industrijskog do modernističkog i vintagea, u kojoj nijedan ne dolazi do pretjeranog izražaja, već svi tvore harmoničnu i svevremenu, uvijek svježu kompoziciju "imunu" na prolazne trendove i protkanu neočekivanim rješenjima.

Büro 24/7 arhitektura: Jednostavna zadovoljstva (фото 3)

Živosti interijera doprinose i koloristički akcenti koji se nadovezuju na igru crne i bijele, dok je rasvjetom omogućeno stvaranje i mijenjanje željenog ugođaja. Estetski efektni detalji završna su stilistička rješenja, mala ugodna iznenađenja kojima je pozitivna atmosfera zanimljivog i nesvakidašnjeg stana prenesena u svaki njegov dio. Iako povremen, to je dom zbog kojeg srce veselo kuca jer je u njemu tako lijepo boraviti, inspirativan interijer namijenjen jednostavno uživanju.

Büro 24/7 arhitektura: Jednostavna zadovoljstva (фото 4)

Büro 24/7 arhitektura: Jednostavna zadovoljstva (фото 5)

Tekst: Lea Vidan

Related articles

Buro 24/7 Selection

više