Search

Chanelov dućan dobio impresivnu fasadu od \"staklene opeke\"

Chanelov dućan dobio impresivnu fasadu od "staklene opeke"

"Crystal Houses"


Image: Daria Acagliola & Stijn Brakkee,
mvrdv.nl

Transparenta fasada načinjena od specijalno oblikovanih staklenih opeka osvanula je u najpoznatijoj amsterdamskoj shopping ulici. Tim potezom nije se narušila izvornost ambijenta nego se, prema riječima arhitektonskog tima MVRDV, podarila poetska nota sa ciljem oživljavanja samog okruženja.

Vizionarski projekt nizozemskog arhitektonskog studija MVRDV konačno je zaživio i otvorio svoja "staklena vrata". Naime, radi se o pothvatu prigodnog imena "Crystal Houses" koji je pokrenut u amsterdamskoj ulici P.C. Hooftstraat, najpoznatijoj po skupocjenim i prestižnim dućanima u čijem je okruženju jučer osvanula impresivna transparenta fasada dućana Chanel. MVRDV je tako u dogovoru s investitorom zadržao cjelokupni izvorni izgled, ali ju je modificirao staklenima opekama te implementirao i staklene okvire prozora kao i stakleni arhitrav.

Chanelov dućan dobio impresivnu fasadu od "staklene opeke" (фото 1)

Isto tako, vizualni izgled vanjštine ovog autentičnog zdanja, u svom gornjem stambenom dijelu ostao je netaknut tako da se novi stakleni dio fluidno nastavlja na onaj stvarni. Tim potezom naglasio se "izgubljeni" karakter ove shopping ulice koja obiluje high-end dućanima. "Crystal Houses" osigurala je sjajan izgled ovom Chanelovom flagship store-u, ali je ujedno respektirana struktura samog okruženja u kojem se on nalazi. "Na taj način smo svemu podarili i jednu poetsku notu u obliku staklene arhitektonske inovacije." poručio je arhitektonski tim iz MVRDV-a. Inače, staklene opeke čija je struktura posebno testirana, oblikovana i izrađena, uzevši u obzir uvjete u kojima se koristi, specijalno je izrađena kod talijanskog proizvođača Poesia u Resani.

Chanelov dućan dobio impresivnu fasadu od "staklene opeke" (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više