Search

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta

Arhitekt je stavio traga diljem Sjedinjenih Američkih država, a sada možete živjeti u nekoj od njegovih kuća

Tekst: D.M.


Image: Frank Lloyd Wright Building Conservancy

U karijeri dugoj više od 50 godina, istaknuti američki arhitekt, Frank Lloyd Wright je tijekom 20. stoljeća pokrenuo je takozvani Prairie School pravac i projektirao je više od 1000 građevina od kojih je izgrađeno 523. Pronašli smo devet nekretnina američkog revolucionara arhitekture čijim se inovativnim principima uklapanja građevina u prirodni reljef arhitekti vode još i danas, a koje traže svoje nove vlasnike. Njihove se cijene kreću u rasponu od 175 000 američkih dolara za čikašku kuću Foster do 9 999 999 za spiralnu kuću Davida i Gladys Wright u Arizoni.

Kuća Kier (Illinois, Glencoe)

724 000 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 1)

Kuća je od svog nastanka 1914. modernizirana po standardima suvremenog životnog stila, no karakteristike poput prozora od vitraja, drvenih naglasaka i ogromnog ognjišta u dnevnom boravku preživjele su više od stoljeća. Sa široke se terase pruža pogled na jarugu, a nekretninu okružuje vrt britanskog tipa.

Igraonica Coonley (Illinois, Riverside)

650 000 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 2)

Prije više od sto godina Igraonica Coonley je adaptirana iz male privatne škole u obiteljsku kuću. Kao što je slučaj s većinom Wrightovih projekata, centralni je dio velika soba nalik na dvoranu s uzdužnim prozorima poput onih koji se mogu naći u bazilikama i čestu ju je koristio kao bazni tlocrt za druge projekte.

Staja Coonley (Illinois, Riverside)

995 000 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 3)

Ograđena zidom živice  zajedno s jezercem našla se staja Coonley. Renovirana je 2007. i pretvorena u kuću s open space tlocrtom i tri spavaće sobe od kojih dvije imaju vlastite kupaonice te dvorištem koje je savršeno mjesto za obiteljska okupljanja i roštilje.

Kuća Davida i Gladys Wright (Arizona, Phoenix)

9 999 999 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 4)

Jedan od tri spiralna Wrightova dizajna, kuća Davida i Gladys Wright temelji se na projektu Guggenheim muzeja u New Yorku. Betonski dom pruža predivan pogled na planinu Camelback, a opremljen je s tri spavaće sobe smještene na usponu spirale. Uz nekretninu dolazi i namještaj s Wrightovim potpisom. Vlasnici su navodno podnijeli zahtjev za renoviranje Phoenixovom gradskom poglavarstvu, no svejedno je prodaju u trenutnom stanju. Spiralni je dom sagrađen 1954. i od tada nije obnavljan.

Kuća Thaxton (Texas, Houston)

2 850 000 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 5)

Obiteljska kuća izgrađena 1953. jedan je od školskih primjera Wrightovog principa projektiranja u skladu s prirodom. Bazen, osunčani hodnici i preuređeno dvorište rezultat su renovacije iz 1995. godine. Kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak bešavno su spojeni na open space tlocrtu, a svaka od 6 spavaćih soba ima svoju kupaonicu.

Kuća Henderson (Illinois, Elmhurst)

850 000 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 6)

Jedna od najočuvanijih Wrightovih kuća nalazi se u povijesnom dijelu Elmhursta. Sastoji se od galerije, knjižnice s nišama za police, prostranog dnevnog boravka s ognjištem i originalnim obojenim prozorima. Iako je kuhinja modernizirana suvremenim materijalima poput nehrđajućeg metala, blagovaonica je zadržala sve prvotne elemente, uključujući stol, stolice i tepih.

Kuća Foster (Illinois, Chicago)

175 000 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 7)

Interijer kuće Foster prilično je generičan, no vikendica je ionako dizajnirana za bijeg i odmor te je njezin najveći adut ogroman zeleni posjed s jezerom.

Kuća Neils (Minnesota, Minneapolis)

2 750 000 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 8)

Savršen spoj kamena i drveta i prozori od stropa do poda čine ovu privatnu rezidenciju iz 1949. građevinom ispred svog vremena. U savršenom je stanju i dosad je imala tek dva vlasnika.

Kuća Copeland (Illinois, Oak Park)

1 167 500 dolara

Prodaje se čak 9 nekretnina arhitektonskog genija Franka Lloyda Wrighta (фото 9)

Velika terasa koja okružuje cijelu kuću vodi u interijer otvorenog tipa popunjen obojenim staklom i štukaturama od drveta koje krase sve sobe prizemlja. Kuhinja i blagovaonica imaju izlaze na stražnji dio terase namijenjen za objedovanje u toplijem dijelu godine. Galerija na prvom katu spaja pet spavaćih soba i igraonicu, a dodatne su spavaćesobe ove kuće stvorene za veliku obitelj u podrumu i potkrovlju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više