Search

Dizajn trend: Jeste li primijetili da su zemljani tonovi sada u osnovi svega

Dizajn trend: Jeste li primijetili da su zemljani tonovi sada u osnovi svega

Tekst: BURO.


Image: BURO.

U novonastaloj situaciji svi se na svoj način vraćamo prirodi, od prepuštanja fugu principu do  bijega u unutrašnjost. Ovaj globalni trend u promjeni načina života ostavlja svoj trag i u svim drugim segmentima, tako da smo svjedoci totalne promjene palete boja kada je dizajn u pitanju. Nijanse koje su direktno pozajmljene iz prirode sada su one koje nas najviše privlače. Upravo takvi tonovi imaju za cilj da nas inspiriraju, smire i utješe. Paleta koja dominira sadrži narančastu, bež, zelenu i nijansu između smeđe i sive. Narančasta boja je bliža terakoti, klasična bež zamijenjena je bojom žita poslije žetve, zelena boja je nalik boji zelene masline, dok boja taupe (smeđe siva nijansa) je ove sezone bliža sivoj i to njezinoj toplijoj varijanti.

Ova paleta je potpuni opozit jarkim, agresivnim bojama kakve smo imali prilike vidjeti na trendi listama prethodnih godina. Jednostavno, živimo u trenutku gdje je sve neizvjesno i nesigurno pa je vraćanje poznatom nešto štonas  bar na metafizičkom nivou može malo utješiti. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da boravak u u prirodi ima regenerirajući efekt i na tijelo i na um. Po toj logici, kada se okružite predmetima u bojama koje su direktno inspirirane pojavama iz prirode možete osjetiti blagostanje i lakše se izboriti s izazovima koji vrebaju sa svih strana.

Dizajn trendovi kao što je uvođenje drugačijih, više organskih formi i doslovno vraćanje u prapovijest otvorili su prostor za ovakve bogate, zemljane tonove, a oni će u narednim sezonama tek zauzeti vodeće mjesto. S obzirom na to da kupci sve više biraju autentične nijanse koje nisu sezonske. Narančasta boja će otići dalje ka bojama minerala. Maslinastoj se prognozira svjetla budućnost, agencije koje se bave predviđanjem trendova tvrde da će upravo ta boja preuzeti primat. Uz sve rasprostranjeniji trend da se u bojanju tkanina izbjegavaju kemijska sredstva i da se vratilo na tradicionalne, prirodne tehnike očekujte da će boje lagano izgubiti sintetička svojstva.

Da, to znači da se lagano rastajemo s millennial pink nijansom (koja je dobila kap crne i sada djeluje prirodnije) i da će trendovski komadi, kako u modi, tako i u dizajnu, pripadati paleti koja djeluje klasično i vječno, a kupci u post Covid-19 eri će više razmišljati o tome koliko nešto plaćaju i koliko će taj artikal moći iskoristiti. Jer, ne samo da su naši osjećaji uzdrmana, već se očekuje i podrhtavanje ekonomskog sistema. Zemljani tonovi samo su jedan od načina da se na neki način uhvatimo za čvrsto tlo. Također, oni su lakši za kombiniranje, pa tako ne moramo obnoviti kompletnu garderobu, već samo pametnije uklapati modne komade. Nekada se pričalo o "odijevanju za uspjeh" u ovom trenutku izgleda da nam je svima potrebnije "odijevanje za duševni mir".

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više