Search

Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe!

Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe!

Tekst: BURO.


Simpatično i neobično, nježno i mekano, u posljednje vrijeme svjedoci smo rasta trenda koji nalaže da dizajn bude privlačan na prvu loptu i da u promatraču odmah budi pozitivne osjećaje. Apstraktno je u ovom slučaju ključni pojam, fluidno je opis koji se ne može izbjeći, a sve se dodatno začinilo izborom materijala koji pozivaju na dodir. Nova generacija namještaja napravljena je tako da zahtjeva emotivnu reakciju. Ove stolice privlače pažnju i bude radoznalost, jednostavno prvi instinkt vam nalaže da im priđete, dodirnete ih i tako bolje razumijete ideju koja stoji iza njih. Pisali smo vam o prostorima namijenjenim djeci, koji djeluju vrlo odraslo, dok u svijetu vrhunskog dizajna imamo suprotnu situaciju, namještaj sada djeluje „vrlo dječje“. Opsjednuti smo dizajnerskim stolicama koje podsjećaju na plišane medvjediće, a sada imamo novi predmet obožavanja – stolice koje doslovno izgledaju kao da su ispale iz crtanog filma. One su predimenzionirane, čudne i apsolutno prelijepe!

Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe! (фото 1)
Ekstrem, Varier
Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe! (фото 2)
Bold, Moustache

 

Ovaj trend počeo se kristalizirati 2018. godine kada su se inovativni dizajneri počeli ponovo igrati „slatkim“ zakrivljenim formama koje se naslanjaju na teoriju koju je 1943. godine iznio nobelovac, prirodnjak Konrad Lorenz, u kojoj je objasnio da dječje odlike kod promatrača izazivaju pozitivne reakcije. Drugim riječima, dizajn nalik na dječji nas čini sretnima. Ovaj dizajn pravac odlikuje nekoliko stvari: jednostavni fluidni oblici, nedostatak definicije i strukture i konzistencija materijala, ili boje. I zaista kada se bolje zagledate prestat ćete vidjeti neobične stolice i pomislit ćete da gledate neobične skulpture ljudskih figura.

Studio Big Game dizajnirao je Bold stolicu za švicarsku tvrtku Moustache, radi se o laganoj stolici izrađenoj od kombinacije metala, poliuretana i presvlake od tekstila koja se može skidati. Ono što je zanimljivo jest da Moustache nije kompanija koja inače njeguje ovako odvažan dizajnerski izraz, vjerojatno je upravo zbog toga ovaj model dobio naziv Bold. Iako je na prvi pogled ova stolica simetrična zapravo su zadnje nogice malo udaljenije, a njen tubularni oblik presvučen mekanim materijalom djeluje skoro komično i nedvosmisleno zabavno. Linija Bold stolica predstavljena je svijetu još početkom milienija, i iako je u međuvremenu uvrštena u ponudu muzeja Musée des Arts Décoratifs u Parizu i MoMa u New Yorku, tek je posljednjih par godina dobila zasluženu pažnju šire javnosti.

 

Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe! (фото 3)
7M, Soft Limits
Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe! (фото 4)
7M, Soft Limits

 

Dizajner iz Detroita Ara Thorose je konstruirao stolicu 7M koja izgleda kao osoba koja sjedi na podu i privlači svoja koljena ka grudima. Thorose je počeo istraživanja na ovu temu još 2016. godine kada je prikazao tubastu hoklicu, a dio iste linije su i stolice 5M i 5+5M. I zapravo finalni 7M model izgleda kao crtež stolice koji je nekom magijom postao trodimenzionalan. Kako bi dodatno naglasio formu za presvlaku je iskoristio rebrasti neopren. Ara je osnovao tvrtku Soft Limits, a prošle godine dobio je nagradu za dizajn baš za Soft Cylinders kolekciju. Iako ćete njegove stolice poželjeti zagrliti i reći im da će sve biti okej, iznenadit ćete se koliko su zapravo udobne i podržavaju kralježnicu na pravim mjestima.

 

Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe! (фото 5)
Bold, Moustache
Dizajn trend: Ove stolice brišu granicu između namještaja i umjetnosti i apsolutno su prelijepe! (фото 6)
Ekstrem, Varier

 

Još jedna neobična stolica koja je sada u središtu pažnje zapravo ima ozbiljan staž, radi se o modelu Ekstrem norveške kompanije Varier, nju je još 1984. godine osmislio Terje Ekstrøm. On je poput većine talentiranih industrijskih dizajnera tog vremena jednako pripadao i zanatskom i svijetu industrije. Prije nego što je upisao dizajn interijera i namještaja na nacionalnom fakultetu za dizajn i umjetnost u Oslu, Terje je završio i tečaj za izradu i tapeciranje namještaja. On je predstavnik generacije koja je izazivala i istraživala ideje klasičnog skandinavskog dizajna. Rezultat njegovih promišljanja je ova ekscentrična stolica koja istovremeno jasno otkriva da je produkt živopisnih osamdesetih godina, ali je istovremeno možete zamisliti u bilo kojem interijeru iz 2020. godine. Što jasno pokazuje da je Ekstrem uspješno položila strogi test vremena.

Nameće se pitanje: odakle ovaj trend? Stručnjaci se slažu u ocjeni da kada svijet upada u krize, prije svega financijske prirode, dizajn skreće u manje ozbiljne forme i svijetu nudi razne varijacije slatkog dizajna koji djeluje utješno. Također, drugi razlog možda leži u tome što ovakvi dekor objekti, baš poput emotikona tvore vizualni jezik koji je jasno razumljiv. Bez obzira što je posrijedi, uživamo u ovim inovativnim organskim dizajn bravurama koje bez sumnje na naša lica donose osmijeh. Navijamo za „sretan“ dizajn!

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više