Search

Dizajn \"za ponijeti\": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju

Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju

A možete tamo i prespavati, čisto da se uvjerite da vam je novi namještaj potreban

Tekst: BURO.

Image: BURO.

Hoteli i kafići u kojima je sav namještaj na prodaju više nisu novost jer danas ne kupujemo samo predmet, nego čitav lifetstyle koji on predstavlja. A uz toliku mogućnost izbora i stilova, ako niste dizajn fanatik, lako je pogriješiti (neka podignu dva prsta svi oni koji nisu napravili dvoznamenkasti broj grešaka pri uređenje prvog stana) i zato prostori u kojima je namještaj postavljen kao da se tu živi puno pomažu. Neke od njih možete posjetiti kao regularan showroom, neke možete pronaći na Bookingu i rezervirati nekoliko dana pa da basp sve isprobate, a neki imaju i svoje online verzije. Mi smo izdvojili nekoliko nama najdražih diljem svijeta. Radi se o toliko posebnim interijerima da ih vrijedi posjetiti čak i kada niste u potrazi za novim namještajem i detaljima. Smatrajte ih svojevrsnim muzejima suvremenog dizajna i pokupite malo inspiracije, a možete i naučiti nešto novo. Win-win!

Hotel Droog

Amsterdam

Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 1)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 2)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 3)

Ovo je sasvim poseban hotel koji ima samo jednu sobu, ona se nalazi na posljednjem katu zgrade iz 17. stoljeća, dok su ostali katovi rezervirani za dućan, spa, kafić, kao i prostor za predavanja. Concept dućan smješten u prizemlju nudi većinu dekora iz "hotela" u kojem je interijer vrlo jednostavan, za razliku od ostatka zgrade. Postoji i unutrašnje dvorište koje je kompletno uređeno i sada izgleda kao mjesto na kojem bi se i Alisa rado izgubila. Zapravo čitav koncept djeluje kao da je ispao iz tog čudesnog romana jer je hotel smanjen na veličinu od samo jedne sobe, dok su svi ostali sadržaji, koji su u regularnim smještajima prateći, ovdje preuzeli glavu ulogu. Naopako, ali opet jako zabavan koncept, obavezno posjetite!

Graanmarkt 13

Antverp

Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 4)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 5)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 6)

Ovo je jedan od najboljih primjera stanova u kojima je sve na prodaju jer prije nego što je dobio i tu funkciju, to je zaista bio prostor u kojem su živjeli vlasnici Tim Van Geloven i Ilse Cornelissens. Danas se stan može iznajmiti na dan, ili na duže, a tamo ćete zateći komade koji se nalaze i na katu ispod stana gdje je smještena i pravi Graanmarkt dućan. Znači, poslije checkouta jednostavno siđete i kupite sve što vam se svidjelo. Vrlo jednostavno.

The Apartment

Kopenhagen

Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 7)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 8)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 9)

Vlasnica ovog inspirativnog prostora u centru danske prijestolnice, Tina Seidenfaden Busck i sama živi u istoj zgradi, a kada je vidjela da se stan na prvom katu prodaje i da prethodni stanar nije ništa mijenjao duže od 40 godina poskočila je i ugrabila svoju šansu. Prije nego što je osnovala The Apartment radila je za kompaniju Sotheby’s, tako da je dobro uložila svo svoje znanje i renovirala prostor pretvorivši ga u jedno od omiljenijih mjesta ovog tipa Europi. The Apartment nudi vintage komade, kao i klasike modernog dizajna, a svakih šest mjeseci se mijenja raspored, čak i boje zidovi u nijanse koje odgovaraju namještaju koji se u tome trenutku nalazi tamo. Noćenje nije jeftino (oko 600 eura), ali postoji opcija da zakažete posjet, kao u galeriji. Također, sve te rijetke predmete možete pogledati na stranici i naručiti ih na kućnu adresu.

The New Residence

London

Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 10)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 11)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 12)

Ako ste se ikada željeli pretvarati da živite u prelijepoj kući u Londonu, sada imate priliku. Radi se o brižljivo dizajniranom prostoru za koji su korišteni trendovski komadi namještaja koje, naravno, možete kupiti. Vlasnici su osnivač modnog brenda Hostem James Brown i art direktorica Christie Fels. Uz opciju iznajmljivanja cijele kuće, postoji i program Artist Residency gdje se stvarateljima i kreativcima nudi šansa da tamo borave i stvaraju.

Zeuxis

Pariz

Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 13)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 14)
Dizajn "za ponijeti": Na ovim mjestima je baš sve na prodaju (фото 15)

Kuća ili umjetnička galerija? Pomalo sve. Ova galerija u Parizu slučajno ima blagovaonicu, kuhinju i dio za spavanje. Kako kažu posjetiteljima je lakše zamisliti umjetnine koje su trenutačno izložene kao dio vlastitog doma zahvaljujući takvom uređenju. Koncept je djelo kustosice Amélie du Chalard koja je kupila staru građevinu u chic devetom arondismanu Pariza jer je morala iseliti galeriju iz prethodnog prostora koji je pripadao gradu. Renoviranje je vodila Rebecca Benichou iz studija Batik, a rezultat je genijalan. Od namještaja su tu klasici iz 50-ih kao što su stolci s potpisom kao što su Perriand i Le Corbusiera, dizajnerski primjerci  iz Skandinavije, kao i kreacije mladih francuskih dizajnera namještaja. Posjeti se zakazuju i većina posjetitelja ove neobične galerije zaista poželi tamo živjeti, ali next best thing je ponijeti sa sobom neki od izloženih predmeta koji su na prodaju. Stavite ovo mjesto, koje se ne nalazi u turističkim brošurama, na popis za vaš sljedeći posjet francuskoj prijestolnici.

više