Search

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba

Urbana oaza

Image: Duško Vlaović

Ugodan i topao interijer ispunjen šarmantnim detaljima čine ovaj životni prostor jedinstvenim

Dizajner interijera Boran Petljak sa svojim timom iz zagrebačkog studija za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft nedavno je u potpunosti preuredio i uselio u iznimno organiziran malen životni prostor, veličine svega pedesetak četvornih metara. Malen stan nalazi se u potkrovlju, pa su tako glavnu ulogu u njegovu konceptu odigrali veliki potkrovni prozori i balkonska vrata koja prostor spajaju s terasom veličine dodatnih četrdesetak četvornih metara. Iz stana se pruža zavidan pogled na zelenilo Medvednice koje tijekom cijeloga dana daje interijeru kolorit, a orijentacija na tri strane svijeta pruža stanu obilje svjetla.

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 1)

U dnevnom se boravku uz udobnu Vioski "Chicago" sofu prljavo bijele boje nalazi jednostavni bijeli stolić iz BoConcepta. Za uređenje stolića i kamina uglavnom su poslužili detalji iz Zara Home kolekcije, ali i dizajnerova omiljenog pariškog Mercija, dok je teleskopska lupa kupljena u zagrebačkoj trgovini Mashroom. U boravku se još nalazi i stakleni radni stol, metalna konstrukcija i skupocjena "Atollo" stolna lampa koja dolazi iz radionice Oluce, kao i klasik dizajna – bijela Eames stolica s drvenim podnožjem.

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 2)

Mjesto za opuštanje i čitanje uz glazbene zvuke Pabla Alborana ili Corso Como stvoreno je pored radnog stola, gdje su svoje mjesto našli Eames lounge stolica i otoman, kao i stari filmski reflektor nabavljen na madridskom uličnom festivalu starina. Na polici se uz knjige i skulpture nalaze i ukrasni jastuci s motivima Piera Fornasettija.

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 3)

Modularna kuhinja skandinavskog dizajna s otokom dolazi iz robne kuće IKEA, kao i kuhinjski uređaji osim samostojećeg hladnjaka boje šampanjca koji dolazi iz Gorenje retro kolekcije. Kuhinja je najčešće žarište okupljanja gostiju i prijatelja, mjesto gdje se često pripremaju večere i proslave uz kontroliranu ambijentalnu rasvjetu i ambijent mirisnih svijeća brenda Diptyque ili Hotel Costes. Zid uz kuhinjski otok premazan je bojom za školske ploče na kojemu dizajner često u kreativnom naletu skicira svoje ideje i projekte.

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 4)

Inspiraciju za uređenje spavaće sobe mladi je dizajner pronašao u svom stilu života, odnosno u brojnim putovanjima i čestim odsjedanjima u hotelima. Atmosfera skupe hotelske sobe postignuta je gipsanim štukaturama na zidovima i stropu, dok se u sredini nalazi jednostavan željezni bračni krevet s ukrasnim jastucima. Umjesto noćnih ormarića poslužile su Arteinmotion London škrinje u koži boje konjaka koje je dizajner nabavio u Et Ceteri. Starinske noćne lampe s velikim crnim sjenilima iz Zara Home kolekcije daju sobi prigušeni intimni ambijent.

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 5)

Dojam prostranosti centralnog dijela stana postignut je ogoljenim zidom od stare opeke što pridonosi dojmu industrijskog loft dizajna. Svaki komad dizajnerskog namještaja pomno je biran, a zbog stalnih izmjena inventara stan pomalo odaje dojam nezavršenosti. Police i podne površine nerijetko su zatrpane magazinima poput južnoafričkog izdanja ELLE Decorationa, Kinfolk magazina, AD-a, Apartmento ili Monocle magazina, s obzirom na to da u njima dizajner svakodnevno traži neiscrpne inspiracije.

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 6)

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 7)

Dizajnerski loft od pedeset kvadrata u srcu Zagreba (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više