Search

Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah

Tekst: D.D.


Image: Aurora Arquitectos (do mal o menos)

Ako patite na pariške interijere, ovo je stan za vas. Čak 300 kvadratnih metara u zgradi izgrađenoj u pombalinskom stilu, koja se nalazi na lisabonskom trgu Largo do Carmo nedavno je preuređeno i to pod palicom arhitektonskog ureda Aurora Arquitectos. Stan je sam po sebi pravi primjer arhitekture 18. stoljeća - velik, prostran prostor, s visokim stropovima i dekorativnim štukaturama te elementima konstrukcije koji su također pretvoreni u dekorativne.

Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 1)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 2)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 3)

Poštivajući prošlost, zadržan je cirkularni tlocrt prostora, a stan je pretvoren u sofisticiranu i minimalističku oazu s dodavanjem suvremenih elemenata koji su dizajnirani tako da se uklope u starinski prostor. Iz ulaznog prostora prostiru se dva dijela koja vode do četiri spavaće sobe te dnevnog dijela stana, koji se kasnije nastavlja u niz drugih soba. Stan se sastoji od hodnika, spremišta, dvije kupaonice, blagovaonice, kuhinje, ureda, spavaće sobe, dnevnog boravka i sobe za opuštanje, a na preuređenju se radilo čak dvije godine. 

Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 4)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 5)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 6)

S obzirom na to da se nalazi na višem katu zgrade smještene na povijesnom trgu, okruženom drvoredom i pitoresknim zgradama, u stan kroz ogromne prozore ulazi pregršt svjetla. U luksuzno uređenom stanu glavnu riječ vodi bijela boja, drveni namještaj te prekrasne štukature, a sve je začinjeno s detaljima zlatne boje te mramorom koji prekriva površine u kuhinji i kupaonici.

Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 7)

Iako su se arhitekti trudili što manje intervenirati u prostor, dio zidova ipak je srušen, a njihovu poziciju označavaju tanke grede obučene u zlatne obloge u kojima se nalaze rasvjetna tijela. Osim što su originalne i zabavne intervencije u prostoru, s tim "oznakama prošlih vremena" stan se uvijek može vratiti u prvotno stanje.

Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 8)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 9)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 10)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 11)

Iako je čitav prostor klasično, minimalistički i elegantno uređen, pogled neprestano bježi na stropove, što zbog rasvjete te ranije spomenutih greda i štukatura koje ovom lisabonskom stanu daju pariški štih. Da se nas pita, uselili bismo se ovdje odmah!

Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 12)
Duh Pariza u sofisticiranom stanu u koji bismo preselili odmah (фото 13)

Leave a comment

više