Search

Dva europska srebra za hrvatski dizajn

Dva europska srebra za hrvatski dizajn

Priznanje za agenciju Bruketa&Žinić

Urednik: A.P.


Image: PR

Zbirka poezije Drage Orlića "Nedjeljom zatvoreno" koju je dizajnirao Studio Sonda te Adrisove "Četiri knjige u jednoj" koju su dizajnirali Bruketa&Žinić OM, među najboljim su ovogodišnjim projektima europskog dizajna

U subotu 21. svibnja, u Beču su dodijeljene European Design Awards, nagrade europskih strukovnih novinara za dizajn, s kojih u Hrvatsku stižu dva srebra. Nagrađeni su Studio Sonda za dizajn zbirke poezije Drage Orlića "Nedjeljom zatvoreno" i agencija Bruketa&Žinić OM za Adrisove "Četiri knjige u jednoj". Ovi su se radovi tako našli među najboljim projektima europskog dizajna realiziranima u protekloj godini.

Konceptualno rješenje zbirke poezije "Nedjeljom zatvoreno" propituje mora li suvremeni pjesnik svoju poeziju pakirati kao robu široke potrošnje, kako bi bila zamijećena u vrijeme kada poezija generalno postaje posve marginalizirana. Riječi pjesnika su pakirane i izvagane na kilograme, poigravajući se aluzijom na svakodnevni konzumerizam koji danas postaje gotovo jedini vid komunikacije, koju suvremeni čovjek razumije.

Nedjeljom Zatvoreno

Na istarskom dijalektu izraz "doprta butiga" ili "otvoren dućan" koristi se kada netko ima otvoren patentni zatvarač na hlačama. Zbirka se zove "Nedjeljom zatvoreno", no spomenuti patentni zatvarač na hlačama pjesnika (poster predstavlja realan portret autora) zapravo je otvoren, kao simbol otvorenog dućana. Činjenica je, naime, da pjesnici, nemaju nedjelje, ma koliko god to oni željeli.

adris grupa

"Četiri knjige u jednoj" godišnje je izvješće Adris grupe za 2014. godinu. Te je godine Adris kupio većinski udio u Croatia osiguranju. Nakon TDR-a, Maistre i Cromarisa, započela je nova priča koja će dugoročno osigurati rast, razvoj i održivost Adris grupe. Godišnje izvješće Adris grupe za 2014. godinu zato čine četiri knjige u jednoj, međusobno povezane poznatom pločicom Croatia osiguranja. Projekt je u suradnji s Adris grupom osmislila agencija Bruketa&Žinić OM kojoj je ovo deveta European Design Awards nagrada od 2009. godine, od kada se dodjeljuje, a šesta za projekte u suradnji s Adris grupom.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više