Search

Želite li neonsku instalaciju u vašem domu? Evo što sve trebate znati

Želite li neonsku instalaciju u vašem domu? Evo što sve trebate znati

Tekst: BURO.


Tko nije poželio neki neonski ispis za dnevnu sobu neka odmah digne ruku. Realno, svi mi smo u jednom trenutku imali viziju života u nekom loftu s nekim cool citatom koji sjaji na zidu iznad kauča. U međuvremenu su nam se prioriteti i željeni stil interijera promijenili, ali zauvijek ćemo simpatizirati svjetleće poruke. Ako ste i dalje pri želji da u stanu imate svoj komad neona, ovo biste trebali znati:

Želite li neonsku instalaciju u vašem domu? Evo što sve trebate znati (фото 1)

Neon je upadljiv

Kada je potrebno da pošaljete neku poruku svijetu, najjednostavnije je da to učinite neonskim znakom. I to vam treba biti na pameti kad birate njegovu poziciju u interijeru. On ima moć da transformira izgled sobe na bolje, ili na gore. Pričamo o predmetu koji je doslovno dizajniran kako bi zaustavio promet, a sada ga stavljamo u prostor u kojem živimo. Razmislite možete li se obvezati na duže vrijeme ili vam je samo potreban dobar kadar za Instagram?

Neon može biti i pastel

Ljudi često pogrešno pretpostavljaju da je paleta boja kada je neon u pitanju dosta ograničena. U proizvodnji neonskih znakova koristi se nekoliko različitih plinova. Kada je elektrificiran, svaki plin emitira fotone različite valne duljine koji daju drugačije boje svjetlosti. Tako plin neon daje narančasto-crveni sjaj, argon boju lavande, helij svijetloružičastu, kripton srebrno-bijelu, a ksenon svijetloljubičastu boju. To se najbolje vidi u slučaju bijelog neona koji može varirati od jako hladne do vrlo tople nijanse.

Želite li neonsku instalaciju u vašem domu? Evo što sve trebate znati (фото 2)

Neonski znakovi se prave ručno

Svaki svjetleći znak koji ste ikada vidjeli, od malenog znaka „open“ u lokalnom kafiću pa sve do velikih art instalacija je izrađen ručno. Proces zahtjeva vještinu i relativno je nepromijenjen od trenutka kada je patentiran 1910 godine. Što je majstor vještiji to možete zahtijevati neobičnije i preciznije stvari. Jedan američki dizajn studio koji se bavi izradom neon reklama tako je dobio zadatak da prouče rukopis Nikole Tesle, budući da je klijent naručio natpis „Fuck you Edison“.

Neon ili obožavate ili prezirete

Narativ neonskih znakova daju ljudi, odnosno kakve osjećaje on kod njih izaziva. U posljednjem desetljeću povećala se komercijalna uporaba, ali i popularnost neona u art i modnim krugovima. Bilo kakav da je kontekst, takav ispis uvijek ima svoju težinu. Fraza napisana neonom nikada nije neutralna. Obično je to neki citat osobe koju obožavamo, ili ironična šala.

Želite li neonsku instalaciju u vašem domu? Evo što sve trebate znati (фото 3)

Neon je osoban

Genijalna je činjenica da možete poručiti što god vama osobno padne na pamet i tako zauvijek sačuvati neku uspomenu u svjetlećem obliku. Biranju pristupite studiozno i posvećeno i odaberite nešto što ima dublje značenje za vas. Razmišljajte o tome kao o izboru tetovaže, pa iako to nije toliko trajno i obvezujuće, bilo bi super da u svom neonskom znaku uživate jednako i godinama kasnije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više