Search

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe

Tekst: Tina Lončar

Možda griješim, no čini mi se da je popularnost keramici nekako porasla u posljednjih godinu dvije otkako se svijet preokrenuo naglavačke. Broj brendova koje svoje radove prezentiraju na Instagramu poprilično je porastao, a nove kolekcije s nestrpljenjem se iščekuju. Ako je moja prosudba točna, mogu i zaključiti zašto je keramika doživjela svoj revival u kaotičnom svijetu u kojem živimo. U keramici, naime, postoji nešto naprosto neodoljivo. Oblikovanje predmeta od amorfnog komada gline djeluje posebno terapeutski i meditativno, umirujuće, fokusira nas na sadašnji trenutak i navodi da brige, koje nam se nemilice motaju glavom, ostavimo za kasnije. U svaki keramički predmet utkano je strpljenje, vrijeme, talent, znanje i rad nečijih ruku zbog čega je svaki komad jedinstven, a kada svemu tome dodamo i prepoznatljivu estetiku dobijemo prava pravcata umjetnička djela koja uz sve to imaju i uporabnu vrijednost. U svijetu prepunom generičkih, dosadnih predmeta bez duše koje u milijunskim primjercima izlaze s tvorničke trake, unikatni keramički predmeti su potpuna suprotnost. Imajući na umu popularnost unikatnog keramičkog posuđa, izdvojili smo šest domaćih imena koje svakako trebate znati i u čije ćete se radove zasigurno zaljubiti.

Dunja Ignis

@dunja_ignis

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe (фото 1)

Svestrana Splićanka Martina Bilan, koja djeluje pod pseudonimom Dunja Ignis, bavi se fotografijom, filmom i vezenjem, a ljubiteljima keramike poznata je po svojim divnim radovima s motivom plivačica koje simboliziraju njezinu ljubav prema vodi i sinkroniziranom plivanju koje je trenirala u mladosti. U svijet keramike ušla je prije šest godina i izgradila svoj jedinstven i vrlo prepoznatljiv kreativni potpis, a njezine tanjuriće i šalice voljet će svi oni koji vole upečatljive i posebne detalje u svom domu.

Martina Muraro

@martina.muraro

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe (фото 2)

"Talijanka iz malog hrvatskog sela", svestrana Martina Muraro se osim izradom keramičkih predmeta bavi se i ilustracijom i organskim vrtlarenjem, no našu je pažnju privukla svojim divnim radovima od gline poput vaza u obliku ljudskog lica (koje su zamišljene kao tegle za cvijeće), unikatnih figurica ili zdjelica s "uronjenim" ženskim likom. Svaki njezin rad izgleda poput malenog umjetničkog djela koji bismo rado izložili na najvidljivijem mjestu u stanu.

Natalija Klarica

@natalijaklarica

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe (фото 3)

Keramičarka i akademska umjetnica Natalija Klarica od keramičkog posuđa stvara pravu pravcatu poeziju. Inspirirana prirodom i ljepotom koja se krije u nesavršenosti, Natalija spaja upadljive boje i kreira neobične oblike stvarajući art predmete koje je nemoguće ne primijetiti. Osim šarene palete, u čestoj kombinaciji sa zlatnom bojom, na Natalijinim radovima često se pronađu i motivi ptica, riba i cvijeća što ih čini nekako posebno romantičnima.

Tea Radić

@terraceramica

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe (фото 4)

Svatko tko imalo prati keramičku scenu na domaćem terenu, zasigurno je čuo za Terru Ceramicu iza koje stoji Tea Radić. Teine radove odlikuje jednostavnost i pozitivna energija pa u svoje šalice često ugrađuje pozitivne misli i poruke koje su savršen suputnik kod jutarnjeg ispijanja kave. Osim što izrađuje keramičke predmete, Tea svoje znanje o izradi predmeta od gline nesebično prenosi i na brojnim radionicama.

Igor Romić

@croker_pottery_studio

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe (фото 5)

Nakon 13 godina tijekom kojih je radio kao kuhar, Igor Romić se odlučio posvetiti izradi keramičkih predmeta i to na tradicionalan način, a njegovo predivno keramičko posuđe danas koriste poznati domaći restorani poput šibenskog Pelegrinija ili zagrebačkog Pod zidom. Potpuno samouk, obrt za izradu keramike otvorio je još 2003. godine i od tada u njegovoj radionici nastaju unikatni tanjuri, zdjele, čaše i čajnici kojima će ljubitelji keramike teško moći odoljeti.

Marina Marinski

@marinskiheartmades

Šest domaćih imena na koje trebate obratiti pažnju ako volite keramičko posuđe (фото 6)

Riječanka Marina Marinski dobro je poznato ime na domaćoj kreativnoj sceni, a njezinim se keramičkim predmetima i nakitu divimo već dugi niz godina. Marinine radove pronaći ćete pod imenom Marinski Heartmades, a ono što odlikuje njezinu estetiku je neka posebna toplina i nježnost, pregršt pastelnih boja protkanih zlatnim elementima - šalice, zdjelice i tanjuri koji želimo držati na posebnom mjestu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više