Search

Četkica za zube iz talijanskog studija dolazi za zamijenjivim nastavcima od bambusa

Četkica za zube iz talijanskog studija dolazi za zamijenjivim nastavcima od bambusa

Dizajnerice su razdvojile četkicu na dva ključna dijela

Tekst: D.M.


Image: NOS

Osnivačice talijanskog dizajn studija NOS, dizajnerica interijera Banedetta Gargiulo Morelli i arhitektica Simona La Cognata pronašle su rješenje za problem koji stvara  jedan od najvećih krivaca kada je riječ o poluciji - četkica za zube. Svaka četkica za zube koja je ikad stvorena još uvijek postoji. Ta je činjenica prilično strašna s obzirom na to da ih svake godine bacamo po dvadesetak milijuna četkica.

Četkica za zube iz talijanskog studija dolazi za zamijenjivim nastavcima od bambusa (фото 1)

Rješenje talijanskog studija je četkica Everloop koja, osim što je  stvorena od reciklirane plastike, po uzoru na neke britvice dizajnirana je sa zamjenjivim nastavcima. Nastavci koji se umeću u jednostavni mehanizam stvoreni su od bambusa i samim time su u potpunosti razgradivi i nakon uporabe spremni za kompostiranje. Tvorci četkice predviđaju prosječni životni vijek četkice na dvije godine - možda zbog mehanizma kopče koji bi se mogao olabaviti prilikom korištenja - a nastavci, poput konvencionalnih četkica traju po nekoliko mjeseci.

Četkica za zube iz talijanskog studija dolazi za zamijenjivim nastavcima od bambusa (фото 2)

Četkica za zube iz talijanskog studija dolazi za zamijenjivim nastavcima od bambusa (фото 3)

Druge ekološke četkice, primjerice, one s držačem od bambusa, imaju najlonske čekinje koje na koncu završavaju u prirodi. Rimski je tandem domišljato odvojio potrošni i trajni dio četkice i izradio ju u materijalima koji odgovaraju načinu na koji se koristi. Naime, plastični će držač koji dolazi u četiri boje biti upotrebljiv zauvijek, a nastavci od bambusa lako su zamjenjivi. Osim što je svaka Everloop četkica doslovce vraćena iz prirode natrag u uporabu, ambalaža u kojoj dolazi držač, zidni stalak za četkicu i osam nastavaka napravljena je od termički formirane reciklirane pulpe što je posljednji korak u gotovo potpuno održivom dizajnu.

Četkica za zube iz talijanskog studija dolazi za zamijenjivim nastavcima od bambusa (фото 4)

Četkica za zube iz talijanskog studija dolazi za zamijenjivim nastavcima od bambusa (фото 5)

Leave a comment

više