Search

Evo kako ćete napraviti oazu od svoje spavaće sobe

Evo kako ćete napraviti oazu od svoje spavaće sobe

Tekst: BURO.

Sve znamo… u teoriji. Spavaća soba bi trebala biti prostorija oslobođena viška namještaja, ona zona gdje se zatvarate kako bi u (zdrav) san pobjegli od problema. Soba koja je tu da probudi najbolju verziju nas samih. A opet… najčešće to nije slučaj u praksi. Od gomile (u najboljem slučaju) čistog veša, do sitnica s kojima ne znate što biste, ali gosti stižu, pa sve do hrpe knjiga zbog kojih usisavanje postaje prava misija. Spavaće sobe često nam služe kao hibrid između ostave i sobe za dragocjenosti. Što je u oba slučaja promašena tema. No, ako se potrudimo i vratimo joj prvobitnu namjenu, spavaća soba može postati omiljena prostorija u kući.

Evo kako ćete napraviti oazu od svoje spavaće sobe (фото 1)

  • Čistite, čistite, čistite

Da, jasno je da je ovo iz Captain Obvious kategorije, ali i više nego često to izgubimo iz vida. Uspijevate li se lijepo naspavati u hotelskim sobama? Razlog je jer u prostoriji imate minimalno namještaja. Nitko se ne može lijepo naspavati u zakrčenoj sobi. Ako se mjesecima ne možete izboriti s viškom stvari, možda je rješenje u mini renoviranju u kojem ćete dodati nova mjesta za odlaganje. Idealno je da sve ubacite u skrivene ormare kako biste kreirali spokojnu zonu. Nitko ne voli previše ormara u sobi, ali bolje je da dodate ekstra komodu, nego da se sapletete o hrpu stvari na podu.

Evo kako ćete napraviti oazu od svoje spavaće sobe (фото 2)
  • Razmišljajte o proporcijama

Što vam je viši strop, to krevet može biti viši. I po istom ključu, što vam je veća soba to krevet može imati ozbiljnije dimenzije. Najbitnije je da ne pokušavate ugurati velike komade u malene prostorije. Ideal je da stvorite optičku varku i vizualno proširite sobu, a ne da je smanjite. Ako se radi o stanu u potkrovlju s izuzetno niskim stropovima, radije se odrecite okvira za krevet i madrac stavite na pod, umjesto da pokušavate pod svaku cijenu dizajnirati nešto što ste vidjeli u časopisima.

  • Odaberite prave zavjese

Atmosfera se kreira i kroz povezivanje boja u smislenu paletu. A to je posebno bitno u slučaju izbora zavjesa, jer one mogu promijeniti feeling cjelokupnog prostora. Ako niste spremni na velike eksperimente, najsigurnije je da samo pratite boju zidova, na primjer uz bijele dodajte bijele zavjese (ili neke iz krem palete), a ako su zidovi tamni, takve neka budu i zavjese. Koloritni kontrasti mogu biti odlični, ali te igre ostavite za dnevnu sobu.

Evo kako ćete napraviti oazu od svoje spavaće sobe (фото 3)

  • Umjetnost inspirira

Da, prazni zidovi su instant rješenje za rasterećen prostor koji vas može smiriti. Ali ako volite i razumijete se u umjetnost odlična ideja je da svoja omiljena djela okačite na zidove spavaće sobe. Birajte ona koja vas inspiriraju, smiruju i bude kreativnost u vama. Nikada ne znate, možda se sljedećeg jutra probudite s idejom života.

Evo kako ćete napraviti oazu od svoje spavaće sobe (фото 4)
  • Pronađite miris koji vam odgovara

Koliko neki mirisi mogu biti iritantni i naporni, toliko vas neki drugi mogu opustiti i uvesti u meditaciju. Posvetite jednako pažnje izboru mirisa za spavaću sobu koliko tražite parfem za sebe. Ključ je da to bude neki nježan, svjež miris koji vam neće smetati, već će u vama probuditi pozitivne asocijacije. Probajte neki od sprejeva za posteljinu, oni su posebno dizajnirani da potaknu spavanje. Lavanda je uvijek dobro rješenje.

Evo kako ćete napraviti oazu od svoje spavaće sobe (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više