Search

Spoj tradicije bačvarstva i modernog dizajna

Spoj tradicije bačvarstva i modernog dizajna

Studio Cudodelubo

Image: Martin Gustavsson

Tradicija je vječna inspiracija i nešto čemu se uvijek vraćamo, bilo da se radio o hrani, načinu odijevanja ili pak zanatima...

Luka Jelušić iz Rijeke vodi vlastiti studio-galeriju Cudodelubo u kojem kombinira umjetnost i obrt. Nakon što je diplomirao Uređenje krajobraza na Agronomskom fakultetu, Luka se posvetio izradom produkt proizvoda od drveta i metala. U njegovoj radionici pronaći ćete namještaj, lampe i dječje igračke posebnog dizajna. Spoj tradicije i modernog karakterizira rad ovog umjetnika, a među zadnjim takvim proizvodima nalazi se Črna bačva.

Spoj tradicije bačvarstva i modernog dizajna (фото 1)

Tradicija bačvarstva je nekad u Primorju bila vrlo snažna. Pojavom jeftinijih plastičnih i metalnih posuda, u svega nekoliko desetljeća posve je iščezla. Prema podacima u Kastavskom zborniku, još 1970. godine je u jednoj od zadruga u Rijeci radilo čak 112 majstora bačvara, dok danas bačvari u riječkom području više ne postoje. Budući da bačva ima gorionik od keramike, ujedno se poziva na poetičnu otočku tradiciju pripreme hrane u keramičkom lopižu'unutar drvene barke, a taj je dio izradio riječki umjetnik Mladen Ivančić. 

Spoj tradicije bačvarstva i modernog dizajna (фото 2)

Bačva je prvi komad za izložbu Oko vatre, oko stola koju autori projekta, Luka Jelušić i Mladen Ivančić otvaraju u Galeriji ULUPUH 16. rujna u 19h, a izložbu ćete moći pogledati do 25. rujna. Izložba se bavi suvremenim poimanjem mediteranskih tradicija obrta i prehrane, i ujedno poigrava s pojmom izmišljenih tradicija, vrlo prisutnim unutar koncepta mediteranske ishrane. Još pokoju informaciju o ovom proizvodu, ali i izložbi pročitajte na Vizkultura.hr.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više