Search

Fantastična kolibica u slovenskim Alpama

Fantastična kolibica u slovenskim Alpama

S potpisom studija OFIS Arhitekti i studenata sveučilišta Harvard

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Anze Cokl,
Courtesy of OFIS Architects,
Andrej Gregoric,
Janez Martincic via Vizkultura.hr

Predstavljamo vam projekt drvene kolibice – takozvanog Alpskog skrovišta smještenog usred gotovo neprohodnog gorja planine Skuta u Sloveniji

Projekt je nastao u suradnji slovenskih arhitekata iz studija OFIS arhitekti te studenata škole za dizajn na (GSD) prestižnom američkom sveučilištu Harvard. Projekt je začet unutar kolegija arhitektonskog projektiranja na Harvard Graduate School of Design pod mentorstvom Roka Omana i Špele Videčnik, iz slovenskog OFIS-a. U jesen 2014. godine na spomenutom su kolegiju, uz participiranje 13 studenata, Oman i Videčnik postavili zadatak projektiranja inovativne no istovremeno funkcionalne kolibe čiji je primarni cilj bio zadovoljiti ekstremne alpske uvjete.

Fantastična kolibica u slovenskim Alpama (фото 1)

Kao inspiracija za projekt poslužila je vernekularna slovenska arhitektura, čije je arhitektonsko nasljeđe bogato i raznoliko. Studenti su kroz kolegij projektirali dvanaest različitih rješenja zadovoljavajući izazovne lokacijske i materijalne uvjete. Bilo je bitno osmisliti kuću koja će podnijeti ekstremne vremenske uvjete, radikalne promjene u temperaturi i izrazito neprohodan teren. Novi objekt koji su studenti imali zadatak osmisliti trebao je zamijeniti nekadašnji i do tada već dotrajali bivak, koji je bio na istoj lokaciji. Ovaj novi drveni bivak treba korisniku pružiti sve osnovne funkcije korištenja te i istovremeno biti skrovište za sklanjanje od vremenskih neprilika. Vanjski materijali objekta izabrani su kako bi idealno odgovorili na ekstremne planinske uvjete, a sama vanjština budućeg objekta pruža spektakularne poglede na okolni pejzaž, u koji je paviljončić trebalo uklopiti.

Fantastična kolibica u slovenskim Alpama (фото 2)

Fantastična kolibica u slovenskim Alpama (фото 3)

Kao najuspješniji rad izabran je projekt studentskog tima kojeg su činili Frederick Kim, Katie McDonlad i Erin Pellegrino. Njihov koncept bio je donekle bazičan modul kuće s dvostrešnim krovom razdijeljen na tri segmenta. Koliba je projektirana tako da je unaprijed zgotovljena i montirana u segmentima te potom helikopterom, u tri dijela, dovedena na ovu visinu, gdje su elementi spojeni u zajednički objekt. Čitav je prototip kolibe sagrađen u studiju, daleko od lokacije. Moduli su zamišljeni kao serija robusnih okvira koji će na samoj lokaciji biti spojeni. 

Nakon završenog semestra i rada studenata na projektu OFIS arhitekti su, uz pomoć inženjerske tvrtke AKT II, nastavili na razradi projekta i prilagodbi forme objekta zadatom okruženju. S obzirom na činjenicu da je ova drvena koliba smještena u potpunoj divljini dužnost je bila respektirati takav okoliš pa je za početak samo ‘sidrenje' projekta, odnosno njegovo fiksiranje na lokaciju trebalo biti posebno tretirano. Kako je teklo postavljanje kolibice na ovu čarobnu planinsku lokaciju pogledajte ovdje.

Fantastična kolibica u slovenskim Alpama (фото 4)

Fantastična kolibica u slovenskim Alpama (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više