Traži

Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli

Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli

Nagrađen u Minsku


Fotografija: PR

U prekrasnoj korčulanskoj uvali Tri žala uskoro bi se mogao realizirati nagrađen projekt kuća za odmor s potpisom studija SODA Arhitekti

Riječ arhitekata:
Strme i uske parcele relativno male površine i sjeverne padine uvjetovale su u velikoj mjeri projektantska rješenja kako bi se zadovoljio projektni zadatak i ostvarili što ugodniji ambijenti za boravak. Prilikom projektiranja vodilo se računa o primjeni izvornih vrijednosti graditeljske baštine sredine kao što su jednostavnost, funkcionalnost i primjereno ljudsko mjerilo. Zgrade su projektirane na suvremen način kako bi se ostvarile nove vrijednosti, sukladno današnjem načinu života i novom korištenju prostora. Želja je bila da su kuće maksimalno primjerene ljudskom mjerilu i da njihove proporcije i veličina budu usklađene s tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja.

Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli (фото 1)

Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli (фото 2)

Zgrade su projektirane na izrazito strmom terenu i projektom se trudilo maksimalno ih uklopiti u krajolik te povezati s pripadajućom česticom. Oblikovane su kao poluukopane, u jednostavnim manjim volumenima, koji su međusobno u takvom odnosu da se ostvaruju bogati prostorni odnosi unutarnjeg i vanjskog prostora. S obzirom na sve navedeno, primjenjuju se ravni krovovi kao elementi koji omogućuju maksimalno korištenje vanjskog prostora i boravak na otvorenom, što je važna karakteristika korištenja tradicionalne mediteranske arhitekture. Čitava parcela je promišljana kao cjelovita građevina koja se sastoji od prostora različitih karaktera. Pogodna lokalna klima omogućuje izrazito bujan rast mediteranskog bilja, pa je i hortikulturno uređenje  vrlo bitan faktor lokalnoga kraja.

Projekt je nagrađen 2. nagradom Leonardo 2015. na VI. bijenalu mladih arhitekata u Minsku.

Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli (фото 3)
Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli (фото 4)

Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli (фото 5)

Fantastičan projekt kuća za odmor na Korčuli (фото 6)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor