Search

Fantastična kuća u Novigradu

Fantastična kuća u Novigradu

Kuća za odmor Sperone

Urednik: A.P.


Image: Jan Stojkovic,
Level52

Projekt arhitektonskog studija Metrocubo

Ovog ljeta građane Novigrada iznenadila je pojava svjetske teniske zvijezde Serene Williams koja se u ovom pitoresknom gradiću pripremala za nastup na US Openu, ali i odmarala u jednoj od najljepših kuća za odmor na ovom dijelu Jadrana. Kuća Sperone djelo je arhitektonskog studija Metrocubo i dovršena je 2014. godine tako da je slavna tenisačica ujedno bila i prva gošća luksuznog zdanja koje se proteže na 443 četvornih metara. Nekoć se na ovoj parceli u južnom dijelu starogradske jezgre grada Novigrada nalazio disco club imena Sperone koji je u potpunosti uklonjen i na čijem je mjestu osvanula istoimena kuća. Po želji vlasnika ova atraktivna pozicija je iskorištena za gradnju luksuzne kuće za odmor najviše kategorije, niskoenergetske, s kapacitetom od 4 spavaće sobe, dnevnim prostorima i wellnessom koja će zadovoljiti potrebe najzahtjevnijih gostiju.

sperone

Prema riječima arhitekata: "Volumen kuće u potpunosti je definiran okolnom izgradnjom, s istočne i južne strane gradskim zidinama, sa zapada gradskim vrtom i šetnicom uz more, a sa sjevera susjednim kućama. Osnovni koncept kuće proizlazi iz želje za maksimalnim valoriziranjem konteksta u kojoj se ona nalazi što ujedno i novu arhitekturu stavlja u drugi plan kako bi se postojeće graditeljsko naslijeđe dodatno istaknulo u svim njegovim dijelovima. Time se stvorila simbioza povijesti i sadašnjosti, kamene zidine s upečatljivim gibelinima na vrhovima miješaju se sa suvremenim stambenim funkcijama u unutrašnjosti kuće. Cilj je bio stvoriti niz vizualnih iskustava koja generiraju more i zidine pa su svi glavni sadržaji orijentirani prema moru. Zidine su poslužile kao savršena scenografija gdje se dnevna i noćna rasvjeta poigravaju vrhovima zidina što je očaravajući element za vrijeme boravka u kući. Svi prostori u kući imaju vizualni kontakt sa morem i/ili zidinama čime je postignut jedinstven i sofisticiran ugođaj."

sperone

sperone

"U prizemlju je smješten prostor wellnessa sa zatvorenim bazenom, saunom i prostorijom za vježbanje. Kliznim staklenim stijenama od poda do stropa prostor se potpuno otvara za pristup donjoj terasi s ljetnom kuhinjom i sunčalištem. "Beskonačni" bazen ostavlja dojam stapanja s morem. Čak i prostor saune ima prozor prema moru kako bi se gosti opuštali uz pogled na plavetnilo. Stražnji, mirniji dio kuće u prizemlju sadrži 2 spavaće sobe i strojarnicu."

sperone

"Stubišni krak koji povezuje dvije etaže smješten je tik uz kamene zidine. Posebna je pažnja posvećena očuvanju zidina te su izbjegnuti bilo kakvi konstruktivni spojevi. Stoga se stječe dojam da stubište lebdi pored zidina. Upečatljiva gornja etaža u najvećem dijelu sadrži dnevne funkcije - dnevni boravak, kuhinju i blagovanje povezane u jednu cjelinu. Ispred dnevne zone smještena je terasa koja se kliznim staklenim stijenama izravno povezuje s interijerom. Tako terasa kao vanjski dnevni boravak postaje sastavni dio interijera, tj. dnevni prostori kuće postaju sastavni dio terase."

sperone

"U stražnjem dijelu kata smještena je glavna spavaća soba koja ima otvorenu kupaonicu sa samostojećom kadom, prostoriju za tuširanje i WC. Djelomičnim izmicanjem njenog volumena van linije dnevnih prostora omogućen je nesmetan pogled na more. Nasuprot se nalazi četvrta spavaća soba s pogledom na gibeline koji u večernjim satima osvijetljeni stvaraju prekrasnu scenografiju."

sperone

"Jedan od najatraktivnijih dijelova kuće zasigurno je krovna terasa na kojoj je smješteno sunčalište s kojeg se pruža spektakularan pogled na otvoreno more te krovove starogradske jezgre Novigrada. U interijeru kuće korišteni su prirodni materijali i zemljani tonovi kako bi se postigla toplina, dok su linije namještaja izrazito moderne. U opremanju su korišteni vrhunski materijali, veliki dio namještaja rađen je po mjeri u Italiji a korišten je i namještaj poznatih svjetskih brandova kao što su Moooi, Poliform, Gervasoni, Vitra, Artemide."

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

sperone

Naziv projekta: Kuća Sperone
Realizacija: 2011. - 2014.
Lokacija: Novigrad, Istra
Tip projekta: Kuća za odmor
Površina: 443 m2
Klijent: Privatni

Autor: Studio Metrocubo
Projektni tim: Željko Mohorović, Ana Grbac, Iva Buljan
Suradnici: Ivana Mohorović
Fotografije: Jan Stojković, Level52

Related articles

Buro 24/7 Selection

više