Search

Fantastično preuređena stara planinska koliba

Fantastično preuređena stara planinska koliba

Planinska vikendica Divčibare

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Relja Ivanić/ Superprostor.com

Fantastičan primjer preoblikovanja tradicionalne drvene kolibe u modernu vikendicu. I da, ovdje bismo rado provodili vikende...

U blizini popularnog turističkog naselja Divčibare, na obroncima planine Maljen u zapadnoj Srbiji, mladi arhitektonski dvojac Tijana i Andreja Mitrović izgradili su vlastitu vikendicu za čiji su dizajn bili inspirirani modelom srpske tradicionalne kolibe.

Lokacija i teren temeljno su odredili arhitekturu ove malene, ali moderne vikendice. Razmjeri kuće usklađeni su s prirodnim ambijentom niskog borovog raslinja, dok njena geometrija proistječe iz planinskih uvjeta i strmog kamenitog terena, kao i od preoblikovanja tradicionalne planinske kolibe. Kroz dvojnost kuće, arhitekti su vješto spojili tradicionalni i suvremeni estetski izraz.

Fantastično preuređena stara planinska koliba (фото 1)

Primjenom bijelih keramičkih pločica na glavnoj površini kuće postignut je dojam dematerijalizacije, što naglašava njegovu formu i čini je apstraktnom u odnosu na ruralno okruženje. U bijeloj polovini kuće u okviru dnevnog boravka smještena je kuhinja s malom blagovaonicom. Ovaj prostor s velikim prozorom, odakle se pruža pogled na okolni pejzaž, namijenjen je druženju i boravku kroz dan.

Fantastično preuređena stara planinska koliba (фото 2)
Crni dio koji čini ulazna zona s trijemom nadvisuje bijeli volumen i tako na prvom katu formira otvorenu spavaću zonu, gdje je krovna kosina iskorištena za potkrovlje u kojem se nalaze klizni kreveti koji mogu smjestiti maksimalno sedam osoba. Ova mala planinska kuća predstavlja primjer projektantskog pristupa novije generacije arhitekata u Srbiji, koji počiva na istraživanjima savršenog spoja naslijeđene arhitekture i modernih tendencija. Rezultat ovog istraživanja doista jest savršen spoj spomenutog – mala planinska kuća koja ima sve što vam treba za savršen vikend u planini.

Nebojša Antešević/Tina Kovačiček

Fantastično preuređena stara planinska koliba (фото 3)
Fantastično preuređena stara planinska koliba (фото 4)

Fantastično preuređena stara planinska koliba (фото 5)

Fantastično preuređena stara planinska koliba (фото 6)

Fantastično preuređena stara planinska koliba (фото 7)

Cijeli projekt pogledajte na www.superprostor.com

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više