Search

Gdje su nestali globusi?

Tajnu zna Bellerby & Co Globemakers


Image: bellerbyandco.com

Koliko su popularni dokazuje veliki interes mnogih koji žele posjetiti studio i uživati u procesu izrade, a ove godine više nema mjesta za narudžbe

Sigurno se mnogi od vas sjećaju nezaobilaznog elementa koji je imao gotovo svaki dom – globusa. Odličan alat za učenje zemljopisa i istraživanje, nerijetko je bio i inspiracija za ukras u stanu, dok su karte svijeta bile trend na stolnim lampama, slikama, blok podmetačima, metalnim šiljilima za olovke. Razvojem tehnologije nekako su se pritajili i gotovo smo zaboravili na njih. Ovaj retro moment još smo mogli naći jedino u trošnim iznajmljenim stanovima, buvljacima ili konobama. Moderno doba i pojava GPS-a istisnula je masovnu proizvodnju globusa i karata i na svijetu su ostale još samo dvije radionice koje ih ručno izrađuju.

Gdje su nestali globusi? (фото 1)

Jedan od njih je Bellerby & Co Globemakers, studio sa sjedištem u Londonu, koji je posao započeo 2008. godine, kada je Peter Bellreby muku mučio s pronalaskom savršenog globusa za očev 80. rođendan. Suočen s izborom globusa jeftine i krhke izrade replika skupih antičkih produkcija Peter je odlučio sam izraditi svoj primjerak. Ispostavilo se da je proces kompliciraniji, a i puno skuplji nego što je mislio. Dvije godine predanog rada bile su potrebne da izradi globus koji bi mogao prodati. Izučavanje i strast pretvorio je u posao koji sada broji mali tim ljudi posvećen izradi visokokvalitetnih ručno izrađenih zemaljskih i nebeskih kugli. Mjesto gdje se isprepliću tradicionalna i moderna tehnika za koju je potrebno minimalno šest mjeseci da se savlada savršena izrada, a jedan od najvećih izazova je konstantno mjerenje opsega i promjera jer samo milimetar viška zadat će glavobolje i globus neće moći biti dovršen.

Gdje su nestali globusi? (фото 2)

Gdje su nestali globusi? (фото 3)

Za ovaj posao potrebna je nevjerojatna količina strpljenja te savršeno mirno tijelo. Najveći globus koji izrađuju ima promjer 127 centimetara i toliko su zainteresirali ljude da ih svakodnevno zovu da dođu u posjet i vide kako nastaju ova prava mala remek-djela, a 95 tisuća pratitelja na Instagramu svakodnevno prate proces nastajanja. U svojoj ponudi imaju nekoliko modela i veličina, pri narudžbi možete birati boju postolja i zatražiti gravuru za uspomenu. Lijepa priča koju prati suvremena tehnologija, ali i povratak u vrijeme kada je izrada imala vječnu, a ne prolaznu vrijednost.

Gdje su nestali globusi? (фото 4)

Gdje su nestali globusi? (фото 5)

Gdje su nestali globusi? (фото 6)

Gdje su nestali globusi? (фото 7)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više