Search

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak

Idealan spoj privatnog i poslovnog prostora


Image: PR

Uređenje stana uvijek predstavlja izazov, a posebno kada arhitekt potpisuje uređenje vlastitog doma

Stan u centru Zagreba u vlasništvu je Roberta Križnjaka, jednog od vlasnika Arhitektonskog studia Križnjak, poznatog po svom jedinstvenom minimalističkom dizajnu zbog kojeg je u više navrata i nagrađivan. Kada je krenuo u uređenje svog doma, Robert je želio iz derutnog stana iz 80-ih stvoriti kvalitetan, arhitektonski atraktivan stan koji će imati dvostruku funkciju. Stan je prvenstveno projektiran za život, no fleksibilan tlocrt omogućuje jednostavnu transformaciju u poslovni prostor – showroom ili ured koji svojim profinjenim interijerom budućim klijentima Arhitektonskog studija Križnjak prezentira njihov rad.

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 1)Prilikom adaptacije raspored nosivih zidova omogućio je kompletno rušenje unutrašnjosti stana. Ostali su samo vanjski nosivi zidovi, a u stanu se izmijenio doslovno svaki dio, sve instalacije, podne i zidne obloge. Vanjska drvena stolarija nije zamijenjena, već se kompletno obnovila. "Kod projektiranja stana želio sam postići maksimalnu fleksibilnost prostora, kružnu vezu u stanu, preko kupaonice, garderobe i spavaće sobe, te naglasiti njegovu prostornost. Odjeljivanjem prostora kliznim stijenama, koje se po potrebi otvaraju i zatvaraju, stvorio sam stan koji funkcionira kao "monovolumen". Klizne stijene omogućuju poigravanje funkcijama prostorija, koje mogu služiti svojim primarnim namjenama, kao odvojena spavaonica i zaseban dnevni boravak, ili kao otvoreni prostor. Tako fleksibilan prostor može funkcionirati kao ugodno mjesto za život, za rad ili kao idealno mjesto za druženje."

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 2)Stepeništem stana dolazi se u otvoren, prohodan prostor gornje etaže. Prostori su odijeljeni stijenama čijim se pomicanjem prostor stana može obići u krug – iz dnevnog se boravka preko sobe, kupaone i garderobe ponovno može doći u dnevni boravak. Usred prostorije jednostavnim povlačenjem bijele klizne plohe moguće je stvoriti balkon iznad stepeništa. Ograda balkona i galerije je od kaljenog stakla, što dodatno proširuje prostor na kritičnim uskim dijelovima stana. U ambijentu prevladavaju bijele plohe zidova, kliznih stijena, stolova i komoda, a naglašeni kontrast i protutežu ovoj bjelini čine sivi i crni tonovi sjedeće kutne garniture, tepiha i crne tapete koja se nalazi iznad kreveta.

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 3)

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 4)

Kako se problem može pretvoriti u prednost uspješno dokazuje rješenje staklenih niša u zidu koji skriva instalacijske vertikale. Za razliku od cjelokupnog minimalistički pročišćenog ambijenta, na policama je dozvoljeno gomilanje. Tu se tako nalaze uspomene s mnogobrojnih putovanja, stručne knjige i časopisi, kolekcije šalica, staklenka s pijeskom iz pustinje, vodiči top mjesta i gradova svijeta koje treba posjetiti ili onih koji su već posjećeni, malo platno koje je oslikala zadovoljna klijentica, obiteljske fotografije, stara djedova kamera...

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 5)Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 6)

Na podu stana nalazi se industrijski parket od hrasta, složen u pravilne redove i obojen u boju čokolade. Na rubu parketa nalaze se letvice od bijelog medijapana kako bi se dobilo na visini prostora. Bojom industrijskog parketa željela se razbiti bjelina stana. Na podovima i zidovima kupaonice nalaze se keramičke pločice Ferroker, velikog formata 33 x 100 cm. Pločice u sanitarijama su boje hrđe, što se savršeno uklapa s bojom industrijskog parketa. Umivaonik je Catalano verso na ormariću od medijapana, koji je izrađen po mjeri.

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 7)

Rasvjeta u cijelom stanu je uniformirana. Iznad stola za jelo postavljena je visilica Foscarini - Q space, dizajn Nichetto & Gianpietro. Ostalu rasvjetu čine stropni boksevi Wever & Ducre raspoređeni u nizovima. Za ugodniju atmosferu postavljena je samostojeća lampa Spun Light koju je za Flos dizajnirao Sebastian Wrong. Cjelokupan namještaj u stanu nosi prepoznatljive dizajnerske potpise – stol za blagovanje Max iz kolekcije Kartell, stolci Tate Contract dizajnera Jaspera Morrisona, trosjed Twin iz kolekcije Living divani, ugradbeni ormari Eduro, krevet Mini od Zanotte, komoda u spavaćoj sobi Bo Concept, ali i zanimljive stare pretapecirane fotelje s početka 60-ih, koje daju posebnu čar stanu u kombinaciji s izrađenim namještajem po mjeri. Stanom dominiraju apstraktne slike slikara Fedora Fishera i Pauline Jazvić.

Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 8)Gdje rade arhitekti: Arhitektonski studio Križnjak (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više