Search

Genijalno! Norvežani grade spektakularnu ustanovu u čast kitovima, morate je vidjeti

Genijalno! Norvežani grade spektakularnu ustanovu u čast kitovima, morate je vidjeti

Izgledat će spektakularno

Tekst: L.L.


Image: Dorte Mandrup,
Dezeen

Centar za promatranje kitova zvat će se "The Whale" i na prvu izgleda poput velike kamene nastambe, a kada ga se pogleda pobliže, vrlo je lako shvatiti kako je zapravo riječ o zgradi koja oblikom i cjelokupnim izgledom podsjeća na kita.

Za dizajn norveškog kita zadužen je danski studio Dorte Madrup, a prvotna ideja koje se nadaju držati do samog kraja gradnje, bila je stvoriti prostor koji će se na savršen način stopiti s okolnom prirodom te baš ničime neće narušiti živote životinja na ovim prostorima. Također, jedan od razloga gradnje upravo ovako dizajnirane zgrade jest i podizanje svijesti te poticanje na informiranje o kitovima, njihovim prirodnim staništima i zašto ondje i trebaju ostati.

Genijalno! Norvežani grade spektakularnu ustanovu u čast kitovima, morate je vidjeti (фото 1)

Krov zgrade bit će prekriven kamenjem te će se s njega moći promatrati zbivanja na moru, a posjetitelji će kitove promatrati i iz unutrašnjosti koja je pak uređena u minimalističkom stilu.

Zgrada se nalazi u blizini norveškog mjesta Andenesa koje slovi za jedno od najljepših za promatranje kitova. Također, Norveška je tek jedna od rijetkih država u kojima je još uvijek dopušten lov na kitove. Oni se u komercijalne svrhe love samo još u Japanu.

Genijalno! Norvežani grade spektakularnu ustanovu u čast kitovima, morate je vidjeti (фото 2)

 

Genijalno! Norvežani grade spektakularnu ustanovu u čast kitovima, morate je vidjeti (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više