Search

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj

Studio GEplus


Image: Robert Leš

GEplus arhitekti autorski potpisuju interijer novog sjedišta Veleposlanstva kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, smještenog u zagrebačkom Ban centru

Razvoj projekta vodili su partneri ureda, Gorana Giljanović i Eugen Popović. Povjerenje za  projektiranje interijera novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Zagrebu, u konkurenciji s više hrvatskih i stranih ureda, dobili su od Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, odnosno njegova Odjela za razvoj infrastrukture (3W - World Wide Working).

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 1)

Naime, spomenuti je Odjel za potrebe diplomatskih sjedišta Kraljevine Nizozemske razvio novu filozofiju fleksibilnog radnog prostora u kojem djelatnici nisu strogo vezani uz klasično radno mjesto, nego koriste različite lokacije u uredu ili kod kuće. GEplus arhitekti projektirali su interijer kojim dominira jedinstvena multifunkcionalna središnja ploha i tepih kao podna obloga koju su namjenski dizajnirali za potrebe ovog projekta. Tepih u ulozi vizualnog medija prenosi nove elemente brendinga Kraljevine Nizozemske, čime se ona identitetski udaljuje od simbola vjetrenjača, klompi i narančaste boje, a želi postati prepoznatljiva kroz svoj obalni krajolik. Na tom tragu, dizajn tepiha likovno prenosi pikseliziranu fotografiju nizozemske obale - progovarajući diplomatskim jezikom o prirodnom bogatstvu koje povezuje obje zemlje - Nizozemsku i Hrvatsku.    

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 2)

Projekt interijera Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Zagrebu određen je njegovom diplomatskom funkcijom. Stoga je on projektiran prema principima fleksibilnosti, otvorenosti i neutralnosti, ali i istančanom mjerom prepoznatljivog nizozemskog identiteta. GEplus arhitekti su razvili koncept temeljem dviju strateških odrednica naručitelja - smjernice o fleksibilnom funkcioniranju radnog prostora te implementaciji novog brendinga Nizozemske.

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 3)

Partnerica Gorana Giljanović ukratko nam je predstavila koncept dizajna ovog interijera: "Zbog prostornih zadatosti, kao okosnicu projekta interijera definirali smo jedinstvenu oblikovnu plohu koja se poput multifunkcionalne kralježnice proteže njegovim središtem. Elegantno oblikovana nenametljivom drvenom oblogom, služi kao vodilja kroz interijer. Od nje se prostorom proteže podna površina u formi tepiha koji se ističe kao glavni akcent u prostoru. S obzirom na to da nam je pružena kreativna sloboda u interpretaciji novih vizualnih odrednica brendinga Nizozemske, za interijer smo projektirali modularni tepih s pikseliziranom fotografijom nizozemske obale, prenijevši likovnim jezikom njezin kolorit u nijansama plave, smeđe i zelene boje. Za izvedbu tepiha pronašli smo tradicionalnog nizozemskog proizvođača, jednog od pionira u produkciji modularnih tepiha. Izbor tepiha kao podne podloge primarno je izabran i zbog zahtjeva za maksimalnim smanjivanjem buke kako bi se postigla ugodna atmosfere tišine. S druge strane, njegova je uloga i simbolična jer sugerira "zajedničko tlo", odnosno poveznicu Hrvatske i Nizozemske u dobrim diplomatskim odnosima. Osim na tepihu, boje nizozemskog krajolika nalaze se, u manjoj mjeri, i na mobilijaru i arhitektonskim elementima, primjerice zidnim oblogama, tekstilu i slično." 

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 4)

Interijer se proteže na 310 m² u zagrebačkom Ban centru, a konceptualno je podijeljen na prostor ureda otvorenog karaktera i sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore (kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za prijem, prezentacije), reprezentativni prostor i pomoćne prostore koji su skriveni, a ovisno o svojoj funkciji manje ili više dostupni. Svaka cjelina funkcionalno je različita, što slijedi i njezin projektantski izričaj. GEplus arhitekti prostor su u velikoj mjeri opremili nizozemskim dizajnom čija minimalistička estetika odgovara diplomatskom karakteru interijera, ali i izričaju projektantske tvrtke. Dizajnom se najviše ističe reprezentativna soba koja odiše elegancijom. Stvoren je ugodan ambijent za službena druženja i sastanke gdje su primijenjeni isti kriteriji s obzirom na kolorit, materijale i doživljaj (mobilijar, zidne obloge, tekstil).

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 5)

"Kao i u ostalim projektima tvrtke 'GEplus arhitekti' posebnu pozornost posvećujemo projektiranju rasvjete. Osim svoje funkcionalnosti, rasvjeta nadopunjuje arhitektonske elemente koji se žele naglasiti, primjerice središnja, multifunkcionalna kralježnica. Rasvjetni elementi koriste se i za naglasak dojma ležernosti, primjerice visilice u multifunkcionalnom prostoru kuhinje/druženja/internih sastanka, ali i upotpunjuju koncept postava umjetnina kako bi one bile adekvatno svom značaju prikazane i istaknute. Sama rasvjeta i kompletne instalacije projektirani su prema visokim standardima i zahtjevima Odjela za razvoj infrastrukture - 3W (World Wide Working) Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske." istaknuo je Eugen Popović, partner iz tvrtke GEplus arhitekti.  

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 6)

Projekt interijera novog sjedišta Veleposlanstva kraljevine Nizozemske u Zagrebu stilski je nadograđen i odgovarajućim umjetničkim postavom reprezentativne suvremene nizozemske fotografije i likovne umjetnosti. Kustosku selekciju umjetničkog postava definirao je Odjel za razvoj infrastrukture - 3W (World Wide Working). GEplus arhitekti do sada su u zagrebačkom Ban centru, osim diplomatskog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, projektirali i boutique ured površine 200 m². 

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 7)

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 8)

Hrvatski arhitekti projektirali interijer novog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više