Traži

Impresivna adaptacija stana u staroj jezgri Ljubljane

Impresivna adaptacija stana u staroj jezgri Ljubljane

Rješenje mlade arhitektice Nine Štajner

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Anže Vrabl

Slovenska arhitektica Nina Štajner, ujedno i autorica bloga Kitchyworld.com podijelila je s nama jedan recentniji, ali ujedno i njezin najdraži ovogodišnji projekt. U pitanju je renovacija jednog stana u povijesnoj jezgri Ljubljane, u čiju se energiju, kako ističe, odmah zaljubila već kod prvog pregleda. Iako je stan izvorno bio u dosta dobrom stanju, bilo je prostora za pomake kako bi sve skupa došlo do izražaja, zajedno s novom, poboljšanom preraspodjelom - tlocrtnim pomacima kako bi se iz stana izvuklo ono najbolje. 

Stvar za kojom se najviše pokazala potreba jest prodor prirodnog osvjetljenja o kojem se u adaptaciji itekako vodilo računa s obzirom na to da su vlasnici bili u deficitu spomenutog. Iako je inicijalna ideja podrazumijevala zadržavanje starog parketa, on se pokazao prilično uništen, pa se išlo na uvođenje novog. Bio je to nepredvidivi trošak koji se onda odrazio na nužnost korištenja starih komada namještaja koji su se sjajno uklopili u novo izdanje, iako je inicijalna ideja podrazumijevala sve novo. 

Kako bi se dobilo na vizualnoj prostranosti, odlučili su se za svijetli kolorit, s ponekim akcentnim koloritnim detaljima. U dnevnom boravku naglasak je stavljen i na zid koji je u cijelosti presvučen zrcalima, što je klasični trik u vizualnom povećanju prostora, ali uvijek pali. Zanimljiv detalj koji se posebno ističe su podne pločice u kupaonici s efektnim crno-bijelim uzorkom koji cijelom projektu daje jednu crtu osobnosti samih vlasnika. Na isti uzorak odlučili su se i u hodniku čija su kontra ulazna vrata u petrolej plavoj nijansi. 

S obzirom na to da je riječ o stanu koji se nalazi u prizemlju iz spavaće sobe postoji izlaz i na šarmantnu terasu, točnije atrij, koja je u biti uz malo preinaka postao ugodan dnevni boravak na otvorenom gdje je prigodno postavljena i improvizirana kuhinja, kako bi boravak vani bio maksimalno ugodan, a prostor iskorišten. Kako je riječ o jednom vrlo lijepom mjestu, posebnom stanu s posebnom energijom predlažemo da sami kroz njega prošetate jer će vam fotografije najbolje dočarati o kakvoj je adaptaciji riječ. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više