Traži

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu

Eleganca Apartments u Dubrovniku

Urednik: Latica Martinis Filković


Fotografija: Jure Živković

Kuće u dubrovačkom starom gradu žive tipično mediteranski - uske i visoke, stisnute u uskim uličicama, povezane zastavama svježe opranog rublja, dok se u njihovoj nutrini strme "skale" penju brojnim katovima od jedne do druge male oaze, svake različitog prostornog karaktera. Takav je slučaj i s ovom kućom iz 16. stoljeća na samom Stradunu.

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 1)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 2)

Cilj projekta rekonstrukcije, za koji je bila zaslužna arhitektica Deša Ucović Trusk, bio je transformirati stambeni objekt koji je bio u dosta lošem stanju, u tri smještajne jedinice, svaku na svojoj etaži, koje povezuje zajedničko stubište, uz maksimalno poštivanje svih konzervatorskih propisa te zatečenih vrijednosti na objektu. Cjelokupna obnova od arhitektonskog projekta do završetka radova trajala je nešto više od dvije godine, a u potpunosti je završena 2015. Koncept interijera zasniva se na oprečnosti prostora stubišta - zamišljenog kao tamna utroba kuće te svijetlih i prozračnih smještajnih jedinica.

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 3)

Mračna jezgra kuće do koje ne dopire prirodno svijetlo naglašava zatečene tradicionalne elemente poput kraka kamenog stubišta koji povezuje ulazni prostor i prvu etažu, kamenog zida koji se pruža u punoj visini kuće, kao i detalje poput kamenih niša i kamenog umivaonika. Na te izvorne elemente nadovezuje se novo izvedeno stubište u kombinaciji čelika i drva, a kamenom zidu suprotstavlja se ograda od kontinuiranih čeličnih šipki koje se protežu u punoj visini kuće, ukupne visine 9 m, smještena u središnji prostor stubišta. Kako bi se naglasio ranije spomenuti dojam utrobe kuće, svi elementi u stubištu osim kamenih, poput zidova, vrata, rasvjete izvedeni su u crnoj boji.

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 4)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 5)

U suprotnosti s ovakvim dramatičnim ulaskom, apartmani od kojih svaki zauzima svoju etažu, zamišljeni su kao svježi i smirujući. Iako u samom srcu Grada i gradske vreve, svaki od apartmana pruža gostu potreban mir i odmor dok istovremeno omogućuje promatranje scena iz života Grada s prozora koji gledaju na Stradun i na gradske zidine.

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 6)

Apartmani su opremljeni svim potrebnim elementima za ugodan boravak, koji su uspješno skriveni stolarijom rađenom po mjeri kako bi maksimalno odteretili prostor. Sav namještaj zamišljen je kao udoban, a istovremeno decentan, koji se ne nameće već ističe posebnosti kuće. Naglasci u prostoru su prisutni u vidu zanimljivih rasvjetnih tijela, ogledala ili pak otkrivanjem nekog od originalnih povijesnih slojeva kuće poput štukatura na stropu, kamenih zidova, drvenih greda te lukova od opeke.

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 7)

Kroz cijeli interijer prisutna je ideja suprotstavljanja originalnih zatečenih vrijednosti u kući i nenametljivog, a istovremeno zanimljivog namještaja, čime se stvara privlačan ambijent ugodan za boravak.

S obzirom na specifične zahtjeve prostora, dio namještaja je dizajniran od strane arhitektice posebno za taj objekt, dok je ostatak namještaja kao i rasvjete s potpisom hrvatskih i stranih dizajnera. U skladu s konceptom sva stolarija izvedena je kao replika izvorne stolarije.

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 8)

Vlasnici objekta u čijem je vlasništvu kuća već stoljećima željeli su osim kroz samo uređenje, vezu s lokalnim naglasiti i samim nazivom apartmana referirajući se na dubrovački govor, pa se objekt zove Eleganca Apartments, a svakom od apartmana kao naziv dodijeljena je specifična dubrovačka riječ.

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 9)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 10)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 11)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 12)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 13)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 14)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 15)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 16)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 17)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 18)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 19)

Impresivni projekt rekonstrukcije jedne stare kuće na samom Stradunu (фото 20)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više