Search

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice

Tekst: BURO.

U vrijeme civilizacijskih promjena, novih pristupa i prepreka koje zahtjevaju inovativna rješenja, dom je postao zrcalo nas samih.

Sveopća informiranost dostupna u nekoliko klikova, nepobitne činjenice važne za održivost nas kao jedinke, ali i planeta na kojem "gostujemo" postale su obilježja naših interijera i predmeta u njemu.

Kakvi su to "novi" interijeri i što ih to čini toliko drugačijima?

Minimalizam, eklekticizam, industrijski ili skandinavski stil - zvuči vam poznato?

Mnogi će se složili da je odzvonilo zastarjelim i očekivanim pristupima, zadanim formama i kalupima po kojima bi "lakše" odredili stil uređenja.

Interijeri, kao i ljudi danas, više ne poznaju etikete.

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 1)

Fotografija: Vizual iz knjige Dreamscapes and Artificial Architecture, Gestalten.

Naglasci su danas na održivosti i inovativnosti. Inovativno korištenje materijala, funkcionalnost koja nije zakinuta estetikom, ugođaj bivanja uz dizajnirane predmete i osobno zadovoljstvo korištenjem istih. Mi kao korisnici, stvaraoci prostora moramo biti zadovoljeni. Očekuje se interakcija s prostorom i predmetima u njemu.

Vidjeti drugačije, dotaknuti neobično, pomirisati neodgonetnuto. Dopustiti da nas vizualni jezik upoznaje.

Interijeri današnjice sadrže neočekivane elemente i ponekad se čini kao da gledamo hiperealističnu vizualizaciju prostora u kojemu se nalazimo. Naizgled nespojivo spojeno u cjelinu.

Što je to toliko drugačije u interijerima danas?

Naglašavanje boja ili, u drugoj krajnosti, potpuno odsustvo istih, dizajnerski detalji koji pozivaju na interakciju, predmeti koji su nas privukli kombinacijom materijala ili transparentnošću proizvodnog procesa.

Tako će se danas u interijerima često pronaći predmeti malih obrtnika koji će svojim zanatskim znanjem spojiti "staru i novu školu". Čak ni tepisi više nisu samo kvadratni ili okrugli. Primjerice, tepisi švedsko-američkog studia Okej privlače svojim organskim oblicima, izraženim bojama i reljefima koje nas taktilno iznenađuju.

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 2)
Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 3)

Fotografije: Squiggle tepisi by Okej studio.

Uz takve se, gotovo prolivene forme, često nalaze predmeti njima u potpunoj suprotnosti. Baš kao što bez buke ne bismo prepoznavali tišinu, tako i u ovom slučaju tekuće forme stoje u suprotnosti sa statičnim, kristalnim oblicima koji ih dodatno naglašavaju.

Kao dobar primjer može nam poslužiti upečatljiv i funkcionalan Meta stolić za magazine dizajniran od strane berlinskog studia New Tendency koji svojim čistim linijama metala "reže" fluidnost i stoji kao statement-piece u prostoru.

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 4)
Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 5)

Fotografije: Meta side table by New Tendency. Uskoro ekskluzivno dostupan i na digitalnoj platformi Soba.hr

Uz razne predmete dnevne uporabe spomentut ćemo i stolnu lampu UAUproject-a, kreativnog dua iz Poljske.

Neptune je lampa u potpunosti nastala tehnikom 3D printanja od reciklirane plastike. Svoju funkcionalnost i čvrstoću može zahvaliti inovativnom pristupu u zbrinjavanju plastičnog otpada.

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 6)
Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 7)

Fotografije: Neptune Oval lampa by UAUproject

U našoj idealnoj kombinaciji za uređenje interijera nalazi se i Twin sofa danskog brenda Formel A .

Svojom formom komplementira svim do sad spomenutim predmetima, a svojom udobnošću odmoriti će i najumornije. Tkanina sjedišta izrađena je od recikliranih plastičnih boca - 37 boca po jednom metru materijala, odnosno 370 boca po jednoj sofi što osigurava čvrstoću i trajnost, ali i govori o brizi o očuvanju planete.

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 8)

Fotografije: Twin sofe u showroomu Formel A u Copenhagenu i detalj recikliranog materijala - Grace.

U novim se interijerima ocrtava naša direktna svijest i briga o okolišu, naš način življenja, ali i otvorenost za nove, inovativne i pomalo drugačije predmete koji nas okružuju.

Na hrvatskom tržištu već možemo pronaći razne predmete koji su nam oteli pažnju svojim izgledom, ali i osvojili nas pričom jer pomiču granice očekivanog.

Sigurni smo da ste i Vi pronašli trag inspiracije i da ste spremni obogatiti svoje interijere novim predmetima koji promiču nove dizajnere, pristupe i forme u umjetnosti prikladno vremenu u kojem živimo.

Tekst: Mario Vurdelja

Interijer bez etikete: inspiracije za interijer današnjice (фото 9)

Fotografije: Twin sofe u showroomu Formel A u Copenhagenu i detalj recikliranog materijala - Grace.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više