Search

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina

Tekst: Tina Kovačiček


«Penjete se uskom, zavojitom cestom. I taj zadnji kilometar traje kao vječnost. Pomalo umorni, ali ne stajete. Sanjate. Mir. Sloboda. Doživljaj. To trebate. To vas čeka. Na cilju. I zatim se pred vama otvaraju horizonti. Bespuće i prostranstvo. Pogled vam mami zelenilo, stanište bijelog istarskog tartufa i Motovunska šuma na tronu s povijesnim vladarom opasanim tvrdim i nepokolebljivim istarskim kamenom, domom Velog Jože - Motovunom. I prije no što se stignete pribrati, kapi života uvuku vas u svijet vode, jezero Butonigu, prirodnim kistom oslikano nebo preslikano u bazenu. I tamo negdje na istoku sramežljivo proviruje sunce. Probija se kroz kapu Učke, opkoljuje vas, pokazuje put i nestaje stvarajući krunu nad Motovunom. A odsjaj se zlata reflektira u simbolu Mediterana; osnažuje, hrani. Ima ih ovdje 1000. Masline, naše kraljice! Stasaju visoko, na lijevoj i desnoj padini. Jedne prema jezeru, druge prema Motovunu. I kao da se natječu koja će biti ljepša i plodnija, koja će se više vinuti u zrak, privući veću pažnju. Ispod tog istog kistom išaranog neba, jutro biva namočeno vodom s istoka, večer ugrijana suncem na zapadu. A tu, u sredini, ispod točke gdje je sunce najviše, naš je dom, dom tisuću maslina – Casa mille olivi. Tu ste dobro došli!», uvodi me Ana Pisak u čudesno «maslinasto carstvo» njihove kuće za odmor smještene u Buzetu.

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 1)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 2)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 3)

 

Kao i svaka priča, i ova ima svoj početak. Seže još u davnu 1813. godinu. Tada su temelji Case mille olivi evidentirani u povijesnom katastru. Oskudna građevina slamnata krova u čijoj se utrobi kriju dvije ovce, stoji zapisano u bilješci kraj broja čestice. I još; preci obitelji Pisak u čijem je vlasništvu kuća danas, sredinom 19. stoljeća uzgajali su masline i vinovu lozu. Potvrđuje to dokument iz 1868. godine kojim Matthius Pisak iz mjesta Klarići na brdu kupuje dva reda vinove loze i 24 stabla maslina, ne i zemlju, jer za nju nema novca. Taj smeđi i nagrizli papir posebnom je pažnjom baštinjen u drvenoj škrinjici. Čuvala ga je nona Ana, skrivala od radoznalih pogleda i nespretnih dječjih ručica, vjerojatno ni neznajući njegov sadržaj.

 

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 4)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 5)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 6)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 7)

 

Narednih desetljeća sudbinu kroje neimaština, bolest, ratovi. Casa mille olivi ostaje kao svjedok čovjekove aktivnosti i onda kada selo propada. Paradoksalno dok ljudska ruka miruje, priroda se regenerira i zauzima prostor s kojeg ju je čovjek protjerao. Desetljećima su kuće u Klarićima zapuštene, osim nasljednika obitelji Pisak, rijetko čija noga ovdje kroči. A onda dolaze devedesete. Budi se svijest „našeg“ - za identitetom, održivim, odgovornim i ekološkim. Godine 2017. počinje i transformacija prostora poštujući potrebe budućih naraštaja, a zadržavajući načela prošlosti.

 

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 8)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 9)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 10)

 

I to ostavljeno danas ima za cilj upozoriti, educirati, transformirati. Tako je u biti tekla i sama obnova kuće koja danas, tako obnovljena i moderna, pruža čudesan doživljaj sa svog brežuljka. «Na djelu je bila mašta, divljala je kreativnost, vrištala ogromna želja da očuvamo, (do)živimo i njome se na radost drugih ponosimo. Pritom mislim da ovdje uživaju i susjedi, stranci, svi koji su svjesni moći i veličine prirode. U tom je kontekstu kuća i obnovljena. Iako malena i unutar povijesnih gabarita, sadrži moderne elemente dizajna. Sav namještaj, unutarnja i vanjska stolarija izrađeni su od masivnog drva i stopljeni s bojom maslina. Zasluženo, a na tragu prošlosti, centralno je mjesto zadržao kamin, doduše u nešto modernijem izdanju. Danas je on, kako ga je nazvao naš nedavni gost „šumski televizor“. Jer zavaljeni u kauču, pažnju odvlači plamen i jedinstven zvuk pucketanja vatre. Tu je i vanjska kuhinja, s tri različita potpisa na kamenom zidu. Svaki je predak ostavio svoj trag. Velika pomična staklena stijena omogućava direktnu komunikaciju s maslinikom i buđenje sa suncem. Zvijezda je naravno infinity bazen odakle pogled oduzima dah, čisti zrak puni pluća, zbor ptica komponira najljepšu melodiju.» govori mi Ana.

 

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 11)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 12)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 13)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 14)

 

Također, upućuje me u prošlost ovog područja koje je nekoć bilo administrativno, ekonomski, sociološki i politički marginalizirano. Danas obiluje netaknutom prirodnom i čistim okolišem. I vjeruje Ana da se priroda možda iskupljuje za siromaštvo i nedaće, vraća, nagrađuje za poštivanje i nenarušavanje. Odužuje se pradjedu Matthiasu što nije imao za kupovinu zemlje, noni Ani za trud i požrtvovnost kojom je osigurala „kruh sa sedam kora“, sve u cilju da nešto stvori i ostavi djeci.

 

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 15)
Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 16)

 

«Nisam vam sve otkrila. Jer kao što to pisci čine, a od čega ste bježali u osnovnoj školi, interpretacija ostaje na vama. Jer svaki je dan nova stranica života. 'Naša se djeca bude u 7:00 sati ujutro. Ovdje spavaju 'zauvijek'. Molimo vas da check out bude sat kasnije, jer smo zaspali!', glasila je nedavna poruka gosta. A ima li boljeg u ova 'nova normalna' vremena kada čovjeku možete priuštiti miran san?! To smo mi, Casa mille olivi; stara kuća u susjedstvu, napuštena, ali s dušom i dva oka. I kameno lice obgrljeno smokvom. Bršljanovi uvojci nadahnjuju. Bajka. A preko puta i vila.»

 

Istarska Casa mille olivi čuva priče o tisuću maslina (фото 17)

 

«Nedavno nam je gost rekao kako su suputnici strepili dižući se strmom, tijesnom i vijugavom cestom. Ali je i zaključio: „Najljepši pogledi nalaze se na vrhu“.»

 

 

Iako sam vidjevši pogled s terase Case mille olivi, poželjela napisati one osnovne informacije o lijepoj kući; što, gdje, kako i zašto biste ju trebali posjetiti ako tražite «raj na zemlji», zapravo sam u razgovoru s Anom Pisak dobila puno više. Casa mille olivi doista čuva tisuće priča o maslinama. Kada posjetite taj istarski brežuljak, tamo gore biste trebali samo umiriti vlastite misli i osluškivati prirodu što vam govori.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više