Search

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp

Mon Perin

Image: Bosnić + Dorotić

Uz postignutu kategorizaciju od 4 zvjezdice, istarski kamp Mon Perin spada trenutno među najopremljenije i najcool kampove na hrvatskoj obali

Kampovi u posljednje vrijeme doživljavaju veliki boom u prostoru jer su se pokazali kao turistički proizvod koji privlači sve veći broj korisnika, uz relativno nisku početnu investiciju u komparacijama s ostalima (izgradnja hotela i sl.). Brojni investitori se radi toga upravo okreću takvom vidu turističke ponude, a jedan takav moderan i odličan kamp imena Mon Perin, nedavno je u novom, obnovljenom ruhu osvanuo u istarskoj Općini Bale, iza čijeg projekta stoje uspješan zagrebački NFO arhitektonski studio u suradnji s Ivanom Fabrisom iz IF Projekta, koji je ujedno i predvodio ovu cijelu priču.

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 1)

Naime, zanimljivost ovog projekta leži u činjenici kako je cijela zona zaštićena dijelom kao prirodna cjelina i arheološko nalazište tako da su uvjeti gradnje ovdje bili iznimno strogi, rekli su nam iz studija NFO. No, nakon što je investitor u sustavnim težnjama da se digne kvaliteta kampa uveo novu infrastrukturu i uredio kamp parcele, na red su došle rekonstrukcije javnih objekata recepcije, restorana i sanitarnih čvorova sa ciljem da se kategorizacija kampa podigne s 2** na 4 **** zvjezdice u kratkom roku između dvije sezone. Postojeći objekti smjeli su se rekonstruirati, ali u zadanim gabaritima bez povećanja, što je bila iznimno otegotna okolnost s obzirom na traženo podizanje standarda u smislu kategorizacije.

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 2)

"Cilj je bio stvoriti suvremeni kamp s građevinama koji i arhitektonskim jezikom sugeriraju novi smjer razvoja usluga unutar kampa. A unutar zadanih prostorno-planskih uvjeta između ostalog, rekonstruirani su objekti ulazne recepcije kampa, restorana Porto Buso i osam sanitarnih čvorova. Objekti su mahom bile "rekonstrukcije rekonstrukcija" s premalim kvadraturama uređenja." započeli su svoju projektnu priči NFO arhitekti.

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 3)

Naime, recepcija se nalazi na ulazu tj. na dodirnoj točki između 2 kampa Mon Perina (San Polo i Colone), tu se vrši distribucija gostiju i prikupljaju osnovne informacije o uslugama Kampa. Osim same rekonstrukcije postojećeg gabarita recepcije, dodana je vanjska pergola kao svojevrsni pretprostor za okupljanje gostiju koja uz samu zgradu recepcije obgrljuju i 3 "presvučena" kontejnera za potrebe uprave kampa tokom sezone. Tlocrtni trokutasti oblik proizašao je iz oblika sugeriranog postojećim prometnicama, koji usmjeravaju posjetitelje u jedan ili drugi kamp.

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 4)

U sklopu kampa je i restoran Porto Buso koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji uz samu obalu te je i njegova osnovna forma definirana postojećim objektom. Rekonstrukcijom se samo zadržao osnovni konstruktivni sistem uz potpunu promjenu interijera, fasadnih obloga i opreme. A posebno interesantna u cijeloj priči jest ponuda "Fresh Market" u sklopu koje posjetitelji kampa mogu svakodnevno ubrati svježe voće i povrće te koristiti lokalne ekološke proizvode. Osim toga, u sklopu Mon Perina nalaze se i velika terasa, dječje igralište kao i prostor za montažnu pozornicu.

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 5)

Prema riječima arhitekata, posljednje, ali ne i najmanje važno kod rekonstrukcije su bili sanitarni čvorovi, koji su bili poseban izazov upravo radi potrebe za njihovim većim brojem, kao i pratećih sadržaja u istom gabaritu. "Težnja je bila da se kroz sličnu oblikovnu formu sagradi svih osam sanitarnih čvorova. Oni se u današnjoj izvedbi sastoje od zatvorenih dijelova za sanitarije te natkrivenog dijela za pranje posuđa i odjeće. Takvom dispozicijom sanitarni čvorovi unutar sebe ostvaruju i komponentu javnog te postaju mjesta susreta." zaključuju arhitekti  iz studija NFO ovu super modernu hrvatsku "kamp priču" koja, sigurni smo, neće nikoga razočarati, nego baš suprotno - oduševiti.

Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 6)Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 7)Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 8)Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 9)Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 10)Istra dobila obnovljen i super moderan kamp (фото 11)

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više