Search

Izložba jednog od najproduktivnijih studija za arhitekturu u MSU

Izložba jednog od najproduktivnijih studija za arhitekturu u MSU

"3LHD interakcije @ MSU"

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Facebook 3LHD

U prostoru za povremene izložbe zagrebačkog MSU-a, na drugom katu, 19. prosinca se otvara izložba pod nazivom "3LHD interakcije @ MSU"

Više od 20 godina djelovanja arhitektonskog studija 3LHD, autora nekih od ključnih radova novije hrvatske arhitekture poput Hotela Lone u Rovinju, splitske Rive ili sportskog i javnog centra Zamet u Rijeci, obilježeno je promjenama u arhitektonskoj praksi. Tijekom kontinuiranog rasta ureda i povećanja opsega i složenosti zadataka 3LHD je razvio metodologije rada u kojima je arhitektonski ured u prvom redu platforma za koordiniranu proizvodnju i razmjenu znanja.

Most hrvatskih branitelja, Rijeka, photo by Aljoša Brajdić

Složenost projekata dovela je do brojnih plodonosnih suradnji s kreativcima iz raznih disciplina, od umjetnika i dizajnera do statičara i tehnologa koji su od početka projektiranja uključeni u razvoje arhitektonskih koncepata. Osjetljivost zadataka s kojima se ured suočavao doveo je i do snažne medijske eksponiranosti projekata 3LHD-a i žustrih debata koje su arhitekturu dovele u žižu javnog interesa. Svi ti fenomeni, koji se mogu podvesti pod zajednički pojam interakcija, osnova su izložbenog projekta koja raščlanjuje i prikazuje metode kreativnog rada i suradnji, složenost procesa realizacije građevina te javnu recepciju i učinke projekata. Umjesto retrospektive jednog ureda, izložba afirmira kolektivnu kreativnost i interakcije svih sudionika u procesu nastanka arhitekture.

Radovi na konstrukciji krova za paviljon na plaži Mulini, pogon tvornice TOM d.d. Uskoplje

Izložba se tretira kao novi projekt 3LHD s rednim brojem 250, i nastaje kao kolektivni rad užeg projektnog tima, čitavog studija i suradnika. Sadržaj se razvija kroz niz samostalnih tematskih cjelina koje problematiziraju različite vidove nastanka i korištenja arhitekture. Fokus izložbe nije na pojedinačnim objektima nego na znanjima koja sudjeluju u nastanku arhitekture, te na njenim performansama. Na prezentacijama pojedinih dionica projekata rade arhitekti 3LHD koji su i izvorno bili uključeni u njihov razvoj ili realizaciju, pri čemu se nastoji zadržati izvornost prikazanog materijala i individualni doprinosi unutar studija. Kako bi se vjerodostojno rekonstruirale ideje, koncepti i radni procesi, u razvoj su izložbe aktivno uključeni istaknuti suradnici 3LHD-a: umjetnici, dizajneri, konstruktori i drugi  ̶ koji sudjeluju u interpretaciji svojih radova. Izvođači-kooperanti sudjeluju u izradi replika fizičkih elemenata 3LHD realizacija u stvarnom mjerilu, a pojedini projekti, poput EXPO paviljona u Aichiju iz 2005. bit će prikazani u novo konstruiranom formatu. Posjetiteljima je prepušteno da sami odabiru teme kojima će posvetiti pažnju i otkrivaju veze između pojedinih tematskih cjelina.

Kustosi su Maroje Mrduljaš i Antun Sevšek, a izložba se može pogledati do 14. veljače 2016.

Izložba jednog od najproduktivnijih studija za arhitekturu u MSU (фото 1)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više