Search

Je li ovo najljepši bazen na svijetu? Lako moguće!

Je li ovo najljepši bazen na svijetu? Lako moguće!

Tekst: BURO.

Image: BURO.

Znamo, znamo, teško je nadmašiti vrhunsku sofisticiranost i eleganciju infinity bazena na liticama iznad mora, ali stvarno morate odati priznanje ovom neobičnom bazenu. Radi se o zabavnom, neodoljivom i originalnom konceptu. Iza raznobojnih šara stoji Alex Proba, multidisciplinarna umjetnica i osnivačica dizajnerskog studija Proba.

Je li ovo najljepši bazen na svijetu? Lako moguće! (фото 1)

Od kad se pojavila na sceni postala je prepoznatljiva po svojem optimističnom i apstraktnom stilu koji uključuje jarke boje i grafičke oblike. Ono po čemu je također poznata je njezina beskrajna neustrašivost da se poigra sa svakom vrstom podloge i materijala, pa je kroz tu igru stigla i do dizajna ovog bazena!

Tim i Jill Sassone, vlasnici brenda nakita Marrow Fine, su projekt renoviranja povijesne kuće, koju je projektirao Donald Wexler u Kaliforniji, povjerili arhitektonskom birou Bells + Whistles. A njima je pala na pamet ideja da u dvorištu kuće naprave nešto neočekivano. Kontaktirali su umjetnicu s bazom u New Yorku i ponudili joj da osmisli i oslika dno bazena, a kako se ispostavilo, baš je to bio projekt kakav je dugo priželjkivala.

Je li ovo najljepši bazen na svijetu? Lako moguće! (фото 2)
Je li ovo najljepši bazen na svijetu? Lako moguće! (фото 3)

Kao početnu točku koristila je crteže za mural koji je oslikala prije nekoliko mjeseci, a zatim ih je pretvorila u 3D render, što joj je dalo privid toga kako će voda reflektirati crtež i o čemu bi unaprijed trebala misliti. Tako je shvatila da će uzorci na stepenicama, zbog manje dubine vode, biti upadljiviji pa je tu koristila jarke, tople boje.

Za bojenje je koristila posebne boje na bazi vode, a njoj i njezinoj asistentici Lindsay Kennedy je bilo potrebno dva dana da oboje osnovne oblike te još šest smjena po 12 sati da dovrše sve detalje. Svaki oblik prebojale su po tri puta, a u procesu izrade, koji nije bio nimalo lagan, morale su se boriti i s jakim kalifornijskim suncem koje im je otopilo nekoliko plastičnih paleta.

Je li ovo najljepši bazen na svijetu? Lako moguće! (фото 4)

Ipak, rad se itekako isplatio! Kad je bazen napunjen vodom, shvatile su da su postigle nešto sasvim posebno. Šareni geometrijski i organski oblici toliko su privlačni da bismo momentalno uskočili u vodu i zaronili kako bismo bolje mogli pogledati sve detalje. Čarobno!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više