Search

Jedan prekrasan stan u Splitu

Jedan prekrasan stan u Splitu

Savršen spoj prošlosti i sadašnjosti u interijeru


Image: Sanjin Kaštelan

Savršeno preuređen privatan stan u Splitu koji ćete moći i iznajmiti...

U Sinjsku broj 9 sam počeo dolaziti još kad sam bio malo dijete. Već sam tada obožavao dolaziti i promatrati lavove na ulazu kako stoje i čuvaju ulaz. Bio sam impresioniran visinom stropova. Učinilo mi se da sam ja nekako još manji čim bih ušao u taj prizemni prostor. Kasnije sam sve više i više shvaćao kako sam zapravo zaljubljen u zgradu i u taj stan, koji me oduvijek podsjećao na mog strica i na ljeto, na neki čarobni svijet nekog Splita koji više ne postoji. Tako sam počeo maštati o tome kako je cijela zgrada izgledala kad je bila sagrađena i za koga su zapravo ti lavovi stajali na ulazu, priča nam vlasnik stana Marko koji je ujedno osmislio preuređenje uz savjete i prijedloge svojih prijatelja te nastavlja, 

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 1)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 2)

Saznao sam da je vitez sagradio kuću i to kao što se na portunu vidi, davne 1881. godine. Tada nije ništa postojalo oko zgrade, ni samostan pored njega, ni većina zgrada oko Đardina, ni sâm HNK, izgrađen tek nekoliko godina kasnije, što potvrđuje da je zgrada od samog početka bila posebna građevina onoga dijela grada. Kažu susjedi da je u zgradi, baš u prostorijama ovog stana djelovalo prvo Splitsko kazalište zvano "Dijana" te su se u ovom stanu odvijale predstave i balovi. Nije ni čudno, s obzirom da su stropovi u stanu visine četiri metara.

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 3)

Danas, točno 135 godina nakon što je zgrada izgrađena, ostvario se Markov san o renovaciji stana. "Vizija mi je bila ostvariti unutrašnjost koja je povezana s poviješću zgrade i svog aristokratskog nastanka, te da istovremeno diše svježinom i osjećajem Mediterana, kombiniran s elementima suvremenog dizajna. Materijali poput cigle i kamena originalni su i njih smo našli prilikom renoviranja zidova u stanu. S originalnog stanja dvoipolsobnog stana s jednom kupaonicom napravili smo dvosoban stan s dvije kupaonice, a u njemu je cijeli raspored promijenjen. Današnji je stan potpuno neprepoznatljiv", objašnjava nam Marko.

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 4)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 5)

Pločice su stigle iz Španjolske, od firme koje ih radi ručno točno kao što su se i prije sto godina radile. To su zapravo betonske pločice hidraulično injektirane bojama, a njima je prizvan duh prošlosti koji se savršeno suprotstavlja sadašnjosti. Korištenje lijevanih podova od mikrobetona pokazalo se kao idealna nenametljiva podloga za postavljanje svih spomenutih tekstura i geometrijskih uzoraka koji prevladavaju u stanu.

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 6)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 7)

"Kao glazbenik i ljubitelj umjetnosti, i kao 'hommage' starom kazalištu Dijani htio sam da u stanu budu prisutni komadi svježe stvorenih djela mladih umjetnika te sam tim povodom odabrao dekorativne elemente poput kolaža na platnu Luke Torkovića i keramičke kreacije LeBand Kolektiva. Osim toga, na policama su moje osobne knjige o klavirizmu i glazbi uz nekoliko djela svjetske literature (uglavnom na španjolskom), kao i veliki broj CD-a klasične glazbe, možda nekome zatrebaju nakon Ultra festivala."

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 8)

Iako je stan predviđen djelomično za iznajmljivanje, a djelomično i privatno korištenje, želja vlasnika je da u ulaznom hodniku budu izložena djela mladih hrvatskih umjetnika. Ova mala kućna izložba bila bi i prodajnog karaktera. Tko zna, možda nekome od gostiju padne na um da ih pretvori i u suvenir.

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 9)

Arhitektica Katija Dešković te dizajnerica interijera Andreja Rožić (ID dizajn) u ključnim su trenucima pružale stručne savjete, a firma Contarini izvršila je sve preinake i renoviranje. Cjelokupan dojam preuređenja je fantastičan i odiše posebnom energijom kao i lokacija na kojoj se nalazi. Sve informacije uskoro potražite na internet stranici www.gardinsplit.com.

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 10)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 11)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 12)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 13)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 14)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 15)

Jedan prekrasan stan u Splitu (фото 16)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više