Search

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja

Histria Aromatica


Image: Ivan Dorotić

Jedinstven projekt Histria Aromatica zamišljen je kao multifunkcionalno mjesto okruženo autohtonim čarima Istre

Stancija Histria Aromatica je središte jedinstvenog agrikulturno-turističkog kompleksa s autohtonim, ljekovitim, aromatičnim i začinskim biljem, a smještena je na donedavno zapuštenom brežuljku uz zaselak Pižanovac u općini Bale u Istri. Brend Aromatica prepoznatljiv po manufakturnim kozmetičkim proizvodima od prirodnog i ljekovitog bilja ovdje se odlučio skrasiti kako bi se bavio uzgojem i preradom biljaka, a pri tome educirao i služio kao turistički centar koji ćete moći posjetiti, isprobati domaće okuse u restoranu u sklopu kompleksa, kupiti neki od proizvoda i doživjeti čari Istre. Odličan minimalistički i funkcionalan projekt potpisuju Mikelić Vreš Arhitekti koji su objedinili multifunkcionalnost projekta u duhu originalne istarske arhitekture.

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja (фото 1)

Prostor obuhvaća mediteransko-kontinentalni pojas na kojem su položeni predivni planinski ekološki vrtovi. Takvo bogatstvo klimatskih i mikroklimatskih različitosti polučilo je razvojem autohtonih biljnih vrsta značajnih za Hrvatsku kao što su kadulja, lavanda, buhač...

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja (фото 2)

Na najvišoj točki terena nalazi se jedinstvena mikrolokacija s koje se pruža neprekinuti panoramski pogled na velik dio istarskog priobalja, od rovinjskog do brijunskog arhipelaga. Stancija obuhvaća tri programske cjeline - stambenu, ugostiteljsku i muzejsko-edukacijsku. Zajedno s vanjskim prostorom trga, ovi prostori namijenjeni su cijelom nizu već spomenutih scenarija.

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja (фото 3)

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja (фото 4)

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja (фото 5)

Jedinstvena istarska stancija s mnogo ideja (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više