Search

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera

WoodItBe


Image: PR

Kreativac, umjetnik, dizajner i procjenitelj umjetnina iz Slovenije ove godine je privukao pažnju na Tjednu dizajna u Zagrebu svojim unikatnim rasvjetnim tijelima i torbicama koje izrađuje od drva...

Ljubitelj prirodnih materijala i dizajner Tomaž Lipovac ispričao nam je priču o modnim dodacima i praktičnom dijelu namještaja koje s ljubavlju radi svojim rukama već godinama. Ljubav prema prirodnim materijalima i dizajnu pokazala se kao pun pogodak u izradi zanimljivih i nesvakidašnjih komada koji su izložbeni primjerak, ali funkcionalni predmeti koje možete koristiti svaki dan.

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera (фото 1)

"Prvi proizvodi pod imenom WoodItBe bile su drvene torbice početkom prošle godine. Uspjeh s torbicama nas je ohrabrio, pa smo dizajnirali i izradili liniju drvenih svjetiljki modernog dizajna s inovativnom tehnologijom savijanja drvenih traka. Na taj način izrađujemo i manje komade modernog namještaja.", opisuje ukratko Tomaž što se to skriva iza njegovog dizajna.

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera (фото 2)

Poznati u Sloveniji, WoodItBe prvi puta prikazan je izvan granica svoje države. Tomaž je vezan za Hrvatsku obiteljskim korijenima, pa je zato izabrao promociju svojih kreacija upravo kod nas. "Na Tjednu dizajna u Zagrebu naši proizvodi prvi put su predstavljeni izvan Slovenije. Svjesni smo da je izgradnja brenda dugotrajan proces, koji ne ovisi samo od kvalitete dizajna i izrade proizvoda, nego i od prezentacije i marketinškog umijeća.", kaže on i nastavlja "U Sloveniji smo za godinu dana prodali preko 300 komada naših drvenih torbica, što nas je uvrstilo na sam vrh prodanih dizajnerskih torbica, zašto ne bismo uspjeli i u Hrvatskoj."

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera (фото 3)

Tomaž je oduvijek volio drvo i prirodne materijale, a izrada torbica za njega je pravi izazov. "Drvo volim od malih nogu pa sam tako kao klinac uvijek nešto radio s drvom, a na moru kod bake sam rezbario brodiće. Nakon studija drvodjelstva, profesionalno se bavim primijenjenom umjetnošću, kao sudski vještak, procjenitelj i vlasnik galerije s umjetninama."

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera (фото 4)

Iako djeluje kao jednostavna instalacija, svaki stolac i svjetiljka zahtijevaju dosta vremena za izradu. Ideje se redaju jedna za drugom, ali proces proizvodnje ručnog rada oduzima dosta vremena. Tomaž u tome uživa pa polako organizira i planira svaki svoj projekt. "Svi postupci u procesu izrade (od skiciranja do konačne površinske zaštite) napravljeni su ručno u našoj radionici. Kod izrade torbica koristimo domaće i egzotične vrste drva kao što su zebrano, palisander, wenge te najkvalitetniju kožu.", opisuje Tomaž svoj rad i nastavlja "Upotrebom vezane ploče omogućeno je stvaranje krivulja i "oblina" namještaja, zato je svaki uzorak poseban i jedinstven. Torbice su zaštićene s više slojeva 100 % prirodnog vodootpornog ulja koje štiti drvo od vremenskih nepogoda i manjih oštećenja te garantira dugotrajnost proizvoda."

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera (фото 5)

Dekorativne svjetiljke u prostoru ostvaruju jedinstven intimni užitak raskoši. Zakrivljeno drvo oraha omogućava ostvarivanje jedinstvenih oblika, dok oblik sjenila presreće svjetlo i stvara isprepletene sjene, što daje prostoru očaravajući svjetlosni učinak. Torbice su pak bile ideja koja se pojavila naknadno, a sam put od ideje do konačnog proizvoda obično traje oko dva mjeseca.

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera (фото 6)

"Prvo skiciram željeni oblik. Jer je oblik prilagođen drvetu i njegovoj savitljivosti, u ateljeu izradim prvi, drugi, a nekad i treći uzorak. Konačni proizvod je kompromis između  željenog i mogućeg. Obično radim serije po dvadeset komada, kod svake iduće serije nađem nešto što se može napravit bolje i ljepše", kaže on i pomalo ponosno zaključuje "Torbica je tehnološko najsloženiji modni dodatak i upravo ga zato volim raditi." WoodItBe drvene torbice možete kupiti u Mariboru, Ljubljani, u Muzeju torbica u Portorožu i na njihovom webshopu kao i na Facebook stranici. A kako izgleda koji izložbeni primjerak uživo, možete pogledati na ovogodišnjem Tjednu dizajna.

Jedinstvene drvene torbice i namještaj slovenskog dizajnera (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više