Search

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno

Sjajan projekt

Tekst: L.L.


Image: Projekt V Arhitektura

Tradicionalna bosanska obiteljska kuća, smještena u Sarajevu, nedavno je dobila novo, zadivljujuće ruho zahvaljujući dizajnerskom studiju Projekt V Arhitektura. Studio inače iza sebe ima impresivan portfelj, a trenutno ih se može pronaći u uredima u Londonu i Sarajevu. Dizajniranje ove kuće bilo je, čini se, poseban izazov upravo zato što je na tipičnu bosansku kuću nadograđena garsonijera te je adaptirano prizemlje već postojeće rezidencije. Projekt su nazvali "Pola kuće".

U obnovljenom dijelu kuće, kojeg su dizajneri prozvali nečime između samostalne garsonijere, prostora za obiteljska okupljanja i seoske vikendice, trenutno živi bračni par, a svaki je kutak renoviranog prostora dizajniran tako da je prilagođen osobama u invalidskim kolicima, kako stoji u objavi na službenoj stranici Projekt V Arhitektura studija.

"Pola Kuće reagira na nepovezan, zbunjujuć poslijeratni karakter okolnog naselja i postojeće obiteljske kuće, s jednostavnom, elementarnom i minimalističkom arhitekturom koja unosi arhitektonski red u izgrađeno okruženje", napisali su.

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno (фото 1)

Kuća je izgrađena 1980-ih godina, a danas ju odlikuje divan minimalistički dizajn u kojem vlasnici mogu uživati upravo onako kako su, vjerujemo, oduvijek zamišljali. Prostor garsonijere pretvoren je u prostrani, otvoreni studio s velikim dnevnim boravkom i blagovaonicom, kupaonicom s ogromnim tušem, natkrivenom terasom stvorenom za druženja uz roštilj te odvojenim gornjim dijelom, svojevrsnim studijem, za odmor.

"Ključna arhitektonska karakteristika projekta su duboki bočni zidovi obloženi hrastovinom koji se protežu cijelom visinom i dužinom prostora, dnevnog boravka i terase s obje bočne strane prostora. Zidovi su tretirani poput unutarnje fasade, s pažljivo dizajniranim otvorima za smještaj prozora, prolaza, sjedišta, polica za knjige, ormarića za ostavu, rasvjete i prostora za budući lift do galerije. Zidovi se transformiraju tijekom upotrebe. Otvaranje ugradbenih ormarića, prozora i vrata, izvlačenje sofe koja se pretvara u krevet ili loženje vatre u ugradbenom kaminu, sve su svakodnevne funkcije koje oživljavaju te zidove i daju prostoru osjećaj dinamike.

Veliki otvor u istočnom drvenom zidu djeluje kao prelazni prostor, kao prag između starog i novog koji povezuje kuhinju i prostor za doručak koji će pak biti izgrađeni u drugoj fazi", stoji na stranici studija. Dodaju i kako će druga faza renovacije započeti 2020. godine te će uključivati potpunu adaptaciju interijera u prizemlju, novu fasadu, a na kraju i ostatka kuće.

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno (фото 2)

Dodali bismo još i kako veliki prozori i svjetlo drvo stvaraju dojam elegancije, dok minimalistički namještaj u neutralnim bojama doprinosi čistom, jednostavnom i urednom dojmu. Za oko su nam posebno zapeli i niski prozori koji su kao stvoreni za popodnevni odmor uz knjigu, a zamišljamo ih i kao savršeni radni kutak s pogledom na jedan od brojnih sarajevskih kvartova.

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno (фото 3)

 

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno (фото 4)

 

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno (фото 5)

 

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno (фото 6)

 

Jedna je tipična obiteljska sarajevska kuća dobila novo ruho, danas izgleda impresivno (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više