Search

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani

Kuća Katarina


Image: Miran Kambič

Riječ je o prekrasnoj obiteljskoj kući koju su arhitekti radili sami za sebe. Iako je lokacija bila prilično nezahvalna, projektantski tim je na najbolji mogući način iskoristio potencijal okoliša u koji je uklopljena...

Obiteljska kuća arhitekata Katje Žlajpah i Aleša Žnidaršiča (multiPlan arhitekti) školski je primjer gradnje u neuobičajenim i zahtjevnim terenskim uvjetima. Iako na strmim padinama graditelji u pravilu nastoje izbjeći posebnosti lokacije tako da opsežnim zemljanim radovima posve izbrišu identitet prirodnog okoliša, ovi su arhitekti u slučaju spomenute kuće prihvatili neuobičajene terenske uvjete kao ishodište svog arhitektonskog koncepta. Naime, parcela je iznimno uska i dugačka, a istovremeno i vrlo strma.  Međutim, takva lokacija ima i brojne prednosti; južnu orijentaciju, visoku vegetaciju, a prije svega, prekrasne poglede na obližnji slovenski krajolik.

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 1)

Kuća Katarina je postavljena u prostor s mnogo poštovanja tako da su očuvane sve karakteristike prirodnog okoliša. Raspored prostorija je možda neuobičajen, ali posve logičan. Najviša etaža namijenjena je prostorima koji su zamišljeni kao dnevni gdje je i velika terasa s pogledom. Već pri ulasku u kuću pogled se usmjerava prema van, a istovremeno nastaje dojam kao da je kuća izgrađena na drveću. Intimnije spavaće sobe nalaze se na nižoj etaži. Usprkos tome što su obje etaže naslonjene na teren, gornji nivo ima javni karakter i dostupan je s ceste, a privatni donji dio izvana je nedostupan, što pruža osjećaj sigurnosti i intime.

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 2)

Činjenica je kako arhitekt mora svoje zamisli uvijek suočavati sa željama, predodžbama i materijalnim mogućnostima naručitelja. No, u ovom slučaju, arhitekti su izgradili kuću za sebe; u skladu s vlastitom predodžbom o tome što za njih znači dom i vlastitom arhitektonskom poetikom. Usprkos izuzetnoj disciplini, oblikovnoj suzdržanosti i geometrijskom redu, svaka prostorija ima drugačiju atmosferu.

U cjelinu ih povezuje odnos prema materijalu, obradi, detaljima, bojama i oblicima. Spavaonice su smirene, dječje sobe zaigrane, kupaonica djeluje opuštajuće, dnevni je boravak elegantni belvedere. Sve se boravišne prostorije preko panoramskih ostakljenja doslovno nastavljaju u širi okoliš, bez omeđenja. I vanjske terase, koje proširuju dnevni boravak, postavljene su na teren po strani tako da ne ograničavaju poglede u dolinu. Posve neometan pogled na Polhograjska brda postaje tako dio unutrašnjosti, a to stvara izuzetan osjećaj prostornosti i slobode. Spomenimo i kako se kuća trenutno prodaje, a više informacija možete pronaći na Fortberg.com.

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 3)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 4)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 5)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 6)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 7)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 8)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 9)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 10)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 11)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 12)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 13)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 14)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 15)

Jedna savršena moderna kuća u Ljubljani (фото 16)


Tekst preuzet djelomično iz Orisa / autor: Aleš Vodopivec

Related articles

Buro 24/7 Selection

više