Search

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze

S potpisom Jelene Ive Nikolić i Hrvoja Majera

BURO.

Image: Sanjin Kaštelan,
Ivan Idžotić,
Petar Santini

"Ljudi, igrajte se! Uključite prijatelje, rodbinu, sve koje volite u cijeli taj predblagdanski pa ondak i blagdanski proces. Neka svi sudjeluju ne samo u prejedanju, nego u pripremanju."

Snimanje smo odradili kao uobičajeno druženje, a takvi će nam biti i blagdani. Dakle, samo - opušteno! Moram priznati da je veći dio posla odradio Hrvoje, jer sam zbog hitne intervencije morala napustiti snimanje i mušičava, kakva sam po prirodi, nažalost ili nasreću, vozila kroz rodni grad umjesto prema zapadu prema - Sisku!

Za to je vrijeme u Hrvojevom novom domu bilo gužvovito i vrlo kreativno. Običaj nam je surađivati sa Sanjinom Kaštelanom na svim ovakvim i inim projektima i većinu fotografija je odradio upravo navedeni Mag, no pozvali smo i dva nova fotografa: Ivana Idžotića i Petra Santinija. U cijelu se priču ubacio i Kliconoša, koji nam je donio turu svježih klica za dekoriranje hrane. Zanimljivo je kad se na jednom mjestu, točnije u kuhinji, susretne toliko muškaraca, a razlog okupljanja je - dekoriranje blagdanskoga stola!

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 1)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 2)

Hrvoje je ispekao pečenku, Pero Banda je, osim što je posudio svoje keramičke ukrase, zamutio i mousse au chocolat, kojeg sam samo dodatno začinila kandiranim ružinim laticama, ribanom tonkom i cimetom. A fotografi su fotkali i na kraju sve to pojeli.

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 3)

Stol smo odlučili dekorirati svime što nam je dopalo šaka; od bakinog svadbenog posuđa, srebrnog escajga, maminih čaša za vino, Hrvojevih figurica iz Londona, Perinih keramičkih ukrasa, do hrane s Malog placa na Tavanu (Kliconošine klice, agrumi Mame Organice), keksa Mirene Škarić & Booboo Tannenbaum (Kex: Pulcinella, Floo Fighters) i mojih kičastih stvarčica koje skupljam godinama po raznoraznim buvljacima i stoje mi uglavnom u kuhinji i kupaonici!

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 4)

Dakle, dobro otvorite oči i izvucite iz ladica, svih kuteva životnoga vam prostora sve što bi vam moglo krasiti ovogodišnju, blagdansku trpezu. Sve te sitnice imaju neko značenje čim su dio vašeg svakodnevnog života. Dajte im da zablistaju u novom ruhu/sjaju/ulozi. I nek vas ne zabrinjavaju norme poput: mora biti zlatnog i crvenog, zelenog, teškog i kičastog... Neka za promjenu bude svježe, zaigrano, neobično i zapravo - jednostavno. Olakšano od svih mora kombinacija. Ljudi, igrajte se! Uključite prijatelje, rodbinu, sve koje volite u cijeli taj predblagdanski pa ondak i blagdanski proces. Neka svi sudjeluju ne samo u prejedanju, nego u pripremanju.

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 5)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 6)

I tko zna kamo će vas sve to odvesti. Nas je lupilo na neki proljetno blagdanski štih - kojem su najviše kumovale male, zelene i ljubičaste klice i žute te narančaste boje agruma, bež boja badema, svijetloplavi stolnjak kojeg je baka uglavnom koristila za Uskrs, a ne Božić (zgrozilo bi je da vidi ovakav stol!). Samo neka bude svjetla! I lampica svih boja, veličina, oblika. Sve ih popalite odjednom. Pozovite više sunca na taj način u sljedećoj godini, ove ga je stvarno bilo premalo.

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 7)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 8)

Mi smo se jako lijepo družili dok smo ovo radili i na kraju sve što vidite i pojeli. Nismo imali nikakav plan, što je ponekad - najbolji plan; samo puno stvari koje nam nešto znače. Neka vam ovi blagdani stoga obiluju svime što/tko vam puno znači i ima neko mjesto u vašem životu/srcu.

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 9)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 10)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 11)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 12)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 13)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 14)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 15)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 16)

Jedno sasvim spontano dekoriranje blagdanske trpeze (фото 17)

 

 

Tekst: Jelena Iva Nikolić
Styling: Hrvoje Majer, Jelena Iva Nikolić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više