Search

Još jedna arhitektonska ljepotica s hrvatskim potpisom

Još jedna arhitektonska ljepotica s hrvatskim potpisom

Projekt hvaljenog studija Proarh


Image: Damir Fabijanić

Kamena kuća u Lukovom Šugarju na kojoj je arhitekt Davor Mateković savršeno primijenio pravilo "less is more"

Na portalu Vizkultura.hr nedavno je premijerno predstavljen novi projekt "Stone House" uspješnog arhitektonskog studija Proarh. Kuća se nalazi u Lukovom Šugarju pored Zadra, a skučena parcela na području divlje "vikend" izgradnje bila je dodatni arhitektonski izazov. Svega par koraka od morske obale, ova je kuća vlasnicima neizbježno ljetno odredište, a kao takva potpuno je podređena ideji odmora i uživanja.

Još jedna arhitektonska ljepotica s hrvatskim potpisom (фото 1)

Mala površina parcele uvjetovala je da položaj novog objekta bude na minimalnim odmacima i paralelno s granicama parcele kako bi se dobila maksimalna korisna površina. Tlocrtni oblik uvjetovali su i želja za otvaranjem pogleda prema moru, očuvanje postojećeg stabla Pittosporuma, formiranje terase u parteru i odvajanje od najbližih susjeda. Kako bi se zadovoljile potrebe korisnika , prostorije se smještaju na 3 etaže.

Još jedna arhitektonska ljepotica s hrvatskim potpisom (фото 2)

Tako dobiveni tlocrt kuće nametnuo je potrebu za minimalističkim volumenom i izbjegavanjem suvišne dekorativnosti. Položaj kuće blizu mora, i to na području poznatom po ekstremnim naletima bure, zahtijevao je oblikovanje volumena i pročelja koje bi odgovaralo podneblju i specifičnostima lokacije: velika koncentracija soli, visoke temperature ljeti, jaki udari vjetra. Najpogodniji materijal za održavanje pod ovim uvjetima prirodno se nametnuo kamen. Krovne plohe riješene su kosinama radi lakše odvodnje i obložene jednakim kamenom kao vertikale pročelja. Lišena svega osim nužno potrebnog, ova je kuća primjer kako jezgrovit program i asketski pristup oblikovanju mogu isproducirati ugodan i funkcionalan prostor.

Više o projektu saznajte ovdje.

Još jedna arhitektonska ljepotica s hrvatskim potpisom (фото 3)

Još jedna arhitektonska ljepotica s hrvatskim potpisom (фото 4)

Još jedna arhitektonska ljepotica s hrvatskim potpisom (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više