Search

Kako bi mogao izgledati Pariz u budućnosti?

Kako bi mogao izgledati Pariz u budućnosti?

Projekt reinventing.paris


Image: reinventing.paris

Odličan projekt okupio je profesionalce iz područja arhitekture i dizajna koji su predstavili svoje kreativne ideje za uređenje voljenog Pariza

Francuska prijestolnica i uvijek popularna destinacija već sutra bi mogla izgledati drugačije. Na prvu zvuči zastrašujuće mijenjati stari europski grad s bogatom kulturom i baštinom, ali o čemu je zapravo riječ? Grad kao što je Pariz mora biti u mogućnosti svakodnevno udovoljavati mnogim izazovima koji su pred njim osobito kada je u pitanju stanovanje, gustoća naseljenosti, energija i fleksibilnost. Pariz se suočava s ogromnim ekološkim izazovima koje zahtijevaju originalna rješenja u vidu "pametnih" zgrade i nastambi koje mogu dokazati inovativnost i revoluciju u proizvodnji i uštedi energije.

Novi trendovi nameću svoje ideale, a pariški projekt reinventing.paris prepoznao je nove potrebe te pokrenuo natječaj za inovativne urbane projekte koji u očima kreativnih stručnjaka prikazuju jednu novu sliku Pariza. Svaki tim koji se prijavio bio je dužan prezentirati svoje ideje o tome kako bi dodali vitalnost ovom šarmantnom i romantičnom gradu. Profesionalci iz područja arhitekture i dizajna svoju su kreativnost i maštovitost prikazali na različite načine, ali nemoguće je izbjeći zajedničku ideju "prirode" koja je provučena kroz projekte. 

Sou Fujimoto, David Chipperfield i Manuelle Gautrand samo su neki od arhitekata čiji su se prijedlozi našli među pobjedničkim projektima za 23 objekta diljem cijelog Pariza, krenuvši od redizajna željezničkih stanica pa sve do povijesnih palača. Stambeni blokovi prekriveni su raskošnim biljem, stara trafostanica "pretvorena" je u kino, a skladište je postalo novo okupljalište za druženje. Parižanima je ponuđena nova vizija njihovog grada iz budućnosti, koja, moramo priznati izgleda spektakularno! 

Pershing

Ordener

Edison

Buzenval

Morland

Poterne des peupliers

Paris Rive Gauche

Gare Masséna

Clichy - Batignolles

Sous-station Voltaire

Related articles

Buro 24/7 Selection

više