Search

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova suradnja je eksplozija boja i geometrije!

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova suradnja je eksplozija boja i geometrije!

Tekst: BURO.


Kada je Memphis grupa prikazala svoju prvu kolekciju u Milanu 1981. godine stvorio se novi, drugačiji pravac u svijetu dizajna koji podrazumijeva jake boje, postmodernizam, geometriju, odbacivanje funkcionalnosti... Kako je 2021. godina u kojoj se obilježava čak 40 godina postojanja grupe i pokreta koji je osnovao Ettore Sottsass, svjedoci smo različitih načina obilježavanja tog značajnog jubileja.

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova suradnja je eksplozija boja i geometrije! (фото 1)

U Vitra dizajn muzeju traje izložba „Memphis: 40 Years of Kitsch and Elegance“ koja je otvorena u veljači, a prošlog tjedna brend Saint Laurent se pridružio proslavi na svoj način. Naime, oni u svojim concept storeovima u Rive Droite u Parizu i Los Angelesu slave Memphis pokret kroz svojevrsnu izložbu.

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova suradnja je eksplozija boja i geometrije! (фото 2)
Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova suradnja je eksplozija boja i geometrije! (фото 3)
Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova suradnja je eksplozija boja i geometrije! (фото 4)

U trgovinama su izloženi komadi Memphis dizajna koje je odabrao kreativni direktor brenda Saint Laurent Anthony Vaccarello, tu je i „Tawaraya Ring“ Masanorija Umede (1981.), boksački ring koji je u svojoj dnevnoj sobi u Monaku imao i Karl Lagerfeld (koji je 1983. godine ispunio svoj stan na moru isključivo komadima Memphis grupe, a 1991. godine komadi su prodani na velikoj Sotheby’s aukciji).

Kako izgleda kada se udruže Saint Laurent i Memphis grupa? Nova suradnja je eksplozija boja i geometrije! (фото 5)

Pored originalnih komada koji su izloženi i koje svi zainteresirani mogu izbliza proučiti, tu je i posebna mini kolekcija koju je Vaccarello dizajnirao direktno inspiriran Memphis estetikom. U ponudi su hoodice s elementima u boji i s dijelovima u printu šahovskih polja, kao i otkačene tenisice koje djeluju kao nešto što je ispalo iz filma „Povratak u budućnost“. Također, postoji limitiran broj rijetkih Memphis monografija što je informacija koja će obradovati sve istinske ljubitelje tog dizajn pokreta. Instalacija će u trgovinama biti do 23. lipnja, a kolekcija je dostupna i online. Posebnu poslasticu predstavlja činjenica da su u kolekciji dostupni i detalji za dom kao što su vaze i posuđe.

Leave a comment

više