Search

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone?

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone?

S potpisom arhitektonskog studija RÄS


Image: Adrià Goula

Tina i Petra dvije su arhitektice, ali i autorice bloga Upgradesign, koje nam donose nam priču o tome kako je komercijalni prostor u Španjolskoj postao prekrasan i vrlo moderan stan u samom srcu Barcelone...

RÄS je arhitektonski studio iz Barcelone koji u svakom svom projektu propitkuje pretpostavljena rješenja i istražuje moguće odnose između arhitekta, prostora i korisnika prostora. Rezultat je promišljena i funkcionalna arhitektura koja je i obzirna i odvažna. I razumna i šokantna. To je način na koji arhitekti iz studija RÄS opisuju svoj rad. Mi se slažemo. Svaki njihov projekt je i suptilan i upečatljiv. Poput nedavno završene rekonstrukcije stana La Diana.

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 1)

La Diana vizualno, funkcionalno i u volumenu povezuje dvije odvojene cjeline: prijašnji komercijalni prostor, u prizemlju, i stan na prvom katu. Arhitektonska strategija temeljila se na bušenju postojeće ploče i stvaranju otvora dovoljno velikog za postizanje dojma povezanosti dvije etaže. Logikom korištenja, privatne prostorije stana – spavaće sobe i kupaonice, smještene su na prvom katu, a prizemlje je prepušteno prostorijama za druženje, kuhinji i dnevnom boravku, te servisnim prostorima uz njih. Problem intimnosti stambenog prostora u prizemlju (gdje je do rekonstrukcije bio lokal), arhitekti su vješto riješili odmicanjem interijera od pročelja.

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 2)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 3)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 4)

Tom gestom smanjena je (neznatno) površina kuhinje, ali je nastao poluotvoreni trijem kao prijelazna zona između ulice i stana. Znamo da se investitori nerado odriču "kvadrata stana" u korist vanjskog prostora, ali ovaj slučaj izvrsno ilustrira koliko ti vanjski prostori mogu biti značajni. Prizemlje je organizirano gotovo bez pregradnih zidova, ali funkcionalna podjela je vrlo jasna. Ulaskom u kuhinju preko trijema, korisnik dolazi do stubišta gdje odabire uspinjanje u privatni dio stana ili nastavak prema prostoru namijenjenom druženju. Osim što zona stubišta odvaja kuhinju od dnevnog boravka, produženim podestom stubišta, odnosno razlikom u visini podgleda podesta i podgleda stropa, vizualno je prostor za rad odvojen od dnevnog boravka.

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 5)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 6)

Na katu, gdje su privatne prostorije stana organizirane oko stubišnog dvoetažnog prostora, pregradni zidovi su riješeni kao spoj garderobnih ormara, ulaznih vrata i staklene stijene iznad - kako bi što više prirodnog svjetla prodrlo u središnji komunikacijski prostor. Svi zidovi su bojom ili oblogom tretirani tek do visine vrata, a tim je odmicanjem savršeno riješen spoj zidova i postojećeg stropa. Svaki interijer je, ili bi barem trebao biti, odraz korisnika, ali i konteksta i tradicije. RÄS to uspijeva postići pažljivim odabirom materijala. Arhitekti koriste tradicionalne materijale, poput podne obloge od terakote, ali ih reinterpretiraju na suvremen način. Naglašavaju stare zidove, njihovu teksturu i nepravilnosti, a oblažu ih novim materijalima samo tamo gdje je to bitno zbog udobnosti korištenja ili jednostavnosti održavanja.

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 7)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 8)

Maksimalnim korištenjem zatečenih elemenata, te promišljanjem i pažljivim dizajniranjem onih novih, koji moraju postojati iz funkcionalnih razloga, izbjegavaju dodavanje svega što je nepotrebno. I zaista, stan La Diana dizajniran je i obzirno i odvažno i razumno i šokantno.

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 9)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 10)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 11)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 12)

Kako je jedan komercijalni prostor postao moderan stan u samom srcu Barcelone? (фото 13)


Autor: Upgradesign

Related articles

Buro 24/7 Selection

više