Search

Kako to izgleda kada i zidovi postanu \"slikarsko platno\"? Sudeći po ovim kućama genijalno!

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno!

Tekst: BURO.

Pisali smo vam o možda najpoznatijoj vili u kojoj umjetnička djela ne vise na zidovima, već su doslovno njen sastavni dio jer je avangardni umjentik Jean Cocteau oslikao zidove pa danas vilu Santo Sospir zovu i „tetovirana kuća“. Ovaj primer jest rijedak, ali ne i jedinstven, iako je odluka da se zidovi trajno oslikaju hrabra i zahtjeva posvećenost. Postoji još nekoliko suvremenih umjetnica širom svijeta koje su se odlučile na slično. Pomislili biste da se radi o nekim jednostavnim radovima, ali naprotiv, one su se odlučile da idu „do kraja“ i zidove istovremeno tretiraju kao platno i kao sastavni dio interijera. Rezultati su zbilja očaravajući.

Nathalie Lete

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 1)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 2)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 3)

Francuska umjetnica Nathalie Lete kupila je vikendicu prije dvije godine i čim je ušla u kuću odlučila je svoj atelje ispuniti cvijećem, da budemo precizni: cvijećem naslikanim na zidu. Radila je svakog vikenda, polako dodajući nove detalje koji su interijer učinili posebnim. Iako je njena ideja bila da oslika sve prostorije, njen muž koji je također umjetnik prvobitno nije želio živjeti u jednoj od njenih slika, ali kada je u ožujku počela karantena predomislio se. Nathalie je iskoristila silno slobodno vrijeme da cijela kuća dobije novi karakter. Njen stil odlikuju boje, a posebno je inspirira rad kanadske naivne umjetnice Maud Lewis koja je oslikala zidove svog doma kao i seosku kuću Bloomsbury grupe u Britaniji. Nathalie se odlučila za prizore iz prirode kakvi okružuju vikendicu, ali s malo fantazije. Stvorila je svoj „vrt iz mašte“ i sada kuća odiše optimizmom, a to je osjećaj koji nam je svima potreban.

Claire Basler

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 4)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 5)

Umjetnica Claire Basler i njen suprug Pierre 2011. godine su kupili zamak Chateau de Beauvoir koji potječe iz perioda između 18. i 19. stoljeća i koji je bio u lošem stanju. Radi se o ogromnoj građevini od kamena, koju je skoro nemoguće zagrijati, ali baš je to inspiriralo Claire da ga pretvori u jedno nevjerojatno posebno mjesto. Ona je poznata po nježnim slikama cvijeća na pozadini s oblacima. Neke zidove u zamku je oslikala baš u tom stilu dodajući dodatan sloj bajkovitosti, a pored toga u vaze je dodala velike grane i raslinje, pa na momente ne možete shvatiti što je pravo, što ne. Kombinaciju starog zamka, modernog namještaja ravnih linija i dramatičnih slika na zidovima jedino možemo opisati kao – magično!

Trine Natskår

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 6)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 7)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama genijalno! (фото 8)

Trine Natskår je norveška umjetnica i ilustratorica koja sada živi u Kopenhagenu gdje je radila kao art direktorica sve do 2015. godine kada je otvorila vlastiti kreativni studio. S mužem živi u prostranom stanu koji je opremljen u tipičnom skandinavskom stilu, uz razne neobične detalje. A kako bi dodatno začinila stvari ove zime, odlučila je da na par zidova oslika motive koji se tipično pojavljuju na njenim slikama. Rezultat su mali murali koji su se apsolutno uklopili u ostatak interijera i cijelom prostoru dali osobni pečat na nenametljiv način.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više