Search

Kako to izgleda kada i zidovi postanu \"slikarsko platno\"? Sudeći po ovim kućama, genijalno!

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno!

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Možda najpoznatija vila u kojoj umjetnička djela ne vise na zidovima, već su doslovno njihov  dio je ona u kojoj je avangardni umjetnik Jean Cocteau oslikao zidove pa danas vilu Santo Sospir zovu i "tetovirana kuća". To je rijedak primjer, ali ne i jedinstven, iako je odluka da se zidovi trajno oslikaju hrabra i zahtijeva posvećenost. Postoji još nekoliko suvremenih umjetnica diljem svijeta koje su se odlučile na slično. Pomislili biste da se radi o nekim jednostavnim radovima, ali naprotiv, one su se odlučile da idu "do kraja" i zidove istovremeno tretiraju kao platno, ali i kao dio interijera. Rezultati su zbilja očaravajući.

Nathalie Lete

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 1)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 2)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 3)

Francuska umjetnica Nathalie Lete kupila je vikendicu prije dvije godine i čim je ušla u kuću odlučila je svoj atelje ispuniti cvijećem, da budemo precizniji - cvijećem naslikanim na zidu. Radila je svakog vikenda, polako dodajući nove detalje koji su taj interijer učinili posebnim. Iako je njezina ideja bila oslikati sve prostorije, njezin suprug, koji je također umjetnik, prvobitno nije želio živjeti u jednoj od njezinih slika, ali kada je u ožujku počela karantena, predomislio se. Lete je iskoristila svo slobodno vrijeme da cijela kuća dobije novi karakter. Njezin stil odlikuju boje, a posebno je inspirira rad kanadske naivne umjetnice Maud Lewis, koja je oslikala zidove svog doma, ali i seosku imanje Bloomsbury grupe u Velikoj Britaniji. Lete se odlučila za prizore iz prirode, kakvi okružuju vikendicu, ali s daškom fantazije. Stvorila je svoj "vrt iz mašte" i sada kuća odiše optimizmom, a to je osjećaj koji nam je svima potreban.

Claire Basler

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 4)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 5)

Umjetnica Claire Basler i njen muž Pierre 2011. godine su kupili dvorac Chateau de Beauvoir koji potiče iz perioda između 13. i 14. stoljeća i koji je bio u lošem stanju. Radi se o ogromnoj građevini od kamena, koju je gotovo nemoguće zagrijati, ali baš je to inspiriralo Basler da ga pretvori u jedno nevjerojatno posebno mjesto. Kreativka je poznata po nježnim slikama cvijeća na pozadini s oblacima. Neke zidove u dvorcu je oslikala baš u tom stilu, dodajući dodatan sloj bajkovitosti, a osim toga u vaze je dodala veliko granje i raslinje, pa na momente ne možete dokučiti što je pravo, a što ne. Kombinaciju starog dvorca, modernog namještaja ravnih linija i dramatičnih slika na zidovima jedino možemo opisati kao - magičnu!

Trine Natskår

Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 6)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 7)
Kako to izgleda kada i zidovi postanu "slikarsko platno"? Sudeći po ovim kućama, genijalno! (фото 8)

Trine Natskår je norveška umjetnica i ilustratorica koja sada živi u Kopenhagenu, u kojem je do 2015. godine, kada je otvorila vlastiti kreativni studio, radila kao art direktorica. Sa suprugom živi u prostranom stanu koji je opremljen u tipičnom skandinavskom stilu, uz raznorazne neobične detalje. A kako bi dodatno začinila stvari ove zime, odlučila je da na nekoliko zidova prenese motive koji se tipično pojavljuju na njezinim slikama. Rezultat su mali murali koji su se apsolutno uklopili u ostatak interijera i cijelom prostoru dali osobni pečat, na sasvim nenametljiv način.

Leave a comment

više