Search

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson

Izložba stolica "Infectious Desires"


Image: www.margaritasampson.com

Stolice Margarite Sampson istodobno su kaotične i neuredne, bizarne i lijepe na način koji graniči između dekadencije i luksuza

Zamislite da ste stigli u salon Gertrude Stein u koji ste pozvani na društveno okupljanje. Odjednom ste se našli okruženi intrigantnim stolicama koje vas jednostavno mame da im se približite i da sjednete na njih. Međutim, primjećujete da za to nitko u salonu nema hrabrosti. No, što im se više približavate i vi počinjete primjećivati njihovu neobičnost, a tkanina u koju su presvučene čini vam se sve većom, a boja intenzivnijom. Na stolicama tad primjećujete trodimenzionalne ručno napravljene motive, izbočine i bodlje. Začuđeno stojite i pitate se smijete li sjesti. No, srećom na vrijeme shvatite kako su stolice umjetničko djelo. Izgleda da je vaš zamišljeni domaćin ukrasio svoj dom začudnim radovima Margarite Sampson.

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 1)

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 2)

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 3)

Stolice Margarite Sampson dio su izložbe naziva "Infectious Desires" koja je trenutačno izložena u Stanley Street galeriji u Sydneyu. To je prva samostalna izložba Margaritinog rada nakon deset godina izbivanja sa scene.

Stolice Margarite Sampson istodobno su kaotične i neuredne, bizarne i lijepe na način koji graniči između dekadencije i luksuza. Nešto poput "couture punka". Svaki detalj na njima detaljno je i precizno ručno ušiven. Autorica je različitim materijalima kreirala neobične efekte čupavog oblika, koje podsjećaju na organske motive. Tako imamo dojam kao da izbočine "klijaju" i "cvatu". U radu se snažno osjeća autoričino porijeklo i odrastanje na malenom tihooceanskom otoku Norfolku, čije je more prepuno koraljnih vrtova i dno bogato morskim ježevima i ostalim životinjskim primjercima. Stoga se čini kako u stolicama morska fauna živi svoj vlastiti život; ostavite ga da raste i kroz par tjedana će zauzeti cijelu prostoriju.

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 4)

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 5)

Izložba Margarite Sampson istražuje lažno razdvajanje kućne sterilnosti i nereda organskog života. Mi uglavnom zamišljamo da su naša tijela odvojena od kaotičnih i "prljavih" procesa stvaranja i raspadanja. Sama Sampson se rječito izrazila na stranicama Stanley Street Gallery izložbe, izjavivši kako je "glamur" unutrašnjeg života prividan: "Glamur je stroga kontrola tijela ili okoline, svedena na ideal. U njemu nema tjelesnih tekućina i mrlja. Sve u njemu je u granicama komocije i ugode. On nas tjera da se osjećamo izdanima od svojih vlastitih tijela. Zato je većina mojih radova priča o mom vlastitom tijelu i starenju, o smrti i bolesti, o strahu i predaji."

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 6)

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 7)

Pomaknuti dizajn umjetnice Margarite Sampson (фото 8)

 


Related articles

Buro 24/7 Selection

više