Traži

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru

Nalazi se u staroj tvornici cipela

Tekst: E.G.


Fotografija: Buro247.rs

Kroz današnji ćemo vas arhitektonsko-dizajnerski projekt upoznati s radom Zoe Chan Eayrs i Merlina Eeyrsa, britanskog para kreativaca čiji se modus operandi uvelike razlikuje od onog njihovih kolega. Naime, umjesto da klijenti pronalaze njih i dolaze im s nekim specifičnim zahtjevima, oni sami biraju neku nekretninu koju treba urediti. Jednom kad je ona definitivno odabrana, slijedi opsežni proces renovacije, a oni se zatim u nju useljavaju i ostaju ondje živjeti sve dok i posljednji detalji (poput umjetnina) ne budu dotjerani do savršenstva. Tek će onda objekt staviti na prodaju i tražiti svoj sljedeći projekt. Zanimljiv koncept, zar ne?

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru (фото 1)

Jedan od projekata koji su radili po tom principu je i londonski stan od 240 metara kvadratnih koji se nalazi u staroj tvornici cipela. Kad pogledate slike koje odišu spokojem, teško je zamisliti industrijsku šutu na ovom mjestu. Zoe i Merlin odlučili suovaj projekt nazvati "The Beldi", što na arapskom jeziku (u verziji marokanskog dijalekta) označava nešto tradicionalno, ruralno i prirodno. Ono što je par privuklo ovoj nekretnini su prozori na svakom zidu - njih ukupno 30 - koji nude pogled na nekoliko strana. A prozori su otprilike i jedino što su zadržali od originalnih elemenata;  neko vrijeme su boravili u potpuno praznom prostoru (jedino su imali opremljeno kupaonicu i jedan krevet) kako bi utvrdili na koji način se sve skupa  kreće kroz prostor i koji je to smjer dizajna koji bi trebali slijediti.

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru (фото 2)

Iako sad interijer odiše potpunim mirom i poziva na razmišljanje, ovaj projekt nije bio tako jednostavan za izvedbu. Par je mjesecima živio u prostoru bez zidova, kuhinje i namještaja; samo za uklapanje i postavljanje pločica bilo je potrebno više od godinu dana. Kad pogledamo finalni rezultat djeluje da je ova "žrtva" zaista imala smisla, jer je sve u vezi s ovim prostorom promišljeno i skladno. Cjelokupna paleta u ponavljajućim uzorcima vrti se oko blijedih nijansi plave, zelene i krem boje. Zapravo su željeli  postići atmosferu kućice na drvetu, a dodatno su naglasili određene detalje i komade dobro uklopljenim teksturama materijala, koji pak dodatno daju na dinamici prostora. Stan je, potpuno očekivano, vrlo brzo prodan.

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru (фото 3)

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru (фото 4)

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru (фото 5)

Koliko je savršen ovaj stan u Londonu? Mint zelena nikad nije bolje pristajala interijeru (фото 6)


Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar