Search

Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično

Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično

Tekst: BURO.


Ako danas trebate vidjeti nešto zaista fenomenalno, pođite s nama, vodimo vas do nevjerojatne kuće La Casa Orgánica u blizini Mexico Cityja, koja je sagrađena 1985. godine, a i danas privlači oduševljene uzdahe baš kao i kada je sagrađena. Za projekt je zaslužan meksički arhitekt Javier Senosiain Aguilar, koji je poznat po svojim zgradama nadahnutim organskim svijetom. Ova je kuća dijelom pod zemljom i prekrivena travnatim pokrivačem i čini se kao nešto što nam je došlo iz neke daleke, ali lijepe dimenzije. Javier je imao na umu osnovne ljudske potrebe kad je stvarao ovo mjesto, a to su potrebe za hranom, snom i društvenim životom. Uspio je sve to uskladiti kroz ovaj eksperimentalni dizajn.

Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 1)
Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 2)

La Casa Orgánica nastala je iz ideje o kreiranju mjesta koje bi bilo prilagođeno ljudskim potrebama uz puno poštovanje prema okolini, prirodi i povijesnom naslijeđu. Forme su pozajmljene iz prirode, pa prostorije nalikuju na iglue, pećine ali i maternicu i naručje majke spremne da prihvati novorođenče.

Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 3)

Kako bi posjetioci stigli do centralnog dijela, dnevnog boravka, moraju se spustiti spiralnim tunelom koji vodi u središte kuće. Interijer je namjerno minimaliziran i nema detalja, namještaj je zapravo integriran, a pod boje pijeska stvara iluziju da se radi o zemlji. Originalno kuća je imala samo jednu spavaću sobu, ali kako se obitelj arhitekta širila, tako je kuća proširivana. On je s obitelji u njoj živio 25 godina, prije nego što je kuća postala otvorena za vođene obilaske. Tuneli koje je Javier dodao u nove prostorije nadahnuti su izgledom morskog psa, zbog čega su i nazvani "El Tiburón". Većina namještaja izrađena je po mjeri, a dnevnom sobom dominira zlatni naslonjač u obliku ruke Pedra Friedeberga.

Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 4)
Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 5)
Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 6)

Budući da je krov potpuno zelen, kuća je gotovo neprimjetna i izdaleka izgleda kao da se radi o nekoliko ljupkih brežuljaka. Uz taj vizualni efekt, zelena omotnica štiti kuću od sunca, vjetra i drugih vremenskih prilika. To sprečava širenje i skupljanje materijala od kojeg je izgrađena, a time i pojavu pukotina i vlage u unutrašnjosti kuće. Unatoč činjenici da je djelomično pod zemljom, u kući ima dovoljno svjetla koje dolazi iz nekoliko izvora, u jednom dijelu postoje ogromni prozori cijelom dužinom zida, a postoje i kupole koje omogućuju protok svjetlosti odozgo.

Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 7)

Trenutno su zbog pandemije skupine posjetitelja ograničene na šest osoba kojima je dozvoljeno boraviti u kući sat vremena, a cijena po obilasku iznosi 480 dolara. Obilazak je moguć uz prethodnu najavu. Ako idete u Meksiko, ucrtajte ovu zgradu na svojoj mapi jer je to jedinstvena prilika da vidite djela kreativnog genija koji kroz projekte ispituje i propituje sve što znamo o modernoj arhitekturi.

Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 8)
Kuća La Casa Orgánica nema niti jedan ravan zid i izgleda apsolutno fantastično (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više