Search

Kuća na Visu koja mijenja percepciju arhitekture

Kuća na Visu koja mijenja percepciju arhitekture

Issa Grotto Hill House na otoku Visu

Image: Proarh.hr

Savršeno skrivena i uklopljena u mediteranski okoliš jednog od najljepših hrvatskih otoka, ova moderna kuća posebnu pažnju posvetila je energetskoj učinkovitosti

Savršeno uklopljena u brežuljke čarobnog otoka Visa, Issa Grotto Hill House idealan je primjer spoja tradicije i moderne arhitekture. Projekt potpisuje arhitektonski studio Proarh, a osnovna ideja bila je uklopiti arhitekturu u mediteransku floru i faunu otoka Visa i svog tradicionalnog nasljeđa koje ćete tamo pronaći. Bioklimatski pristup kada govorimo o projektiranju i dizajniranju, nepostojanje infrastrukture i strmina terena bile su odrednice prvih koraka projektiranja. 

Kuća na Visu koja mijenja percepciju arhitekture (фото 1)

Kuća je zamišljena kao ukopani stambeni volumen omeđen suhozidom sa sve četiri strane svijeta. Suhozid je ovdje posebno važan jer je označava tradicionalnu granicu terasastih poljoprivrednih površina karakterističnih za Mediteran načinjenu od prirodnog kamena bez upotrebe dodatnog materijala. Time dolazi do spajanja prirodnog i proizvedenog ljudskom rukom. Dizajn kuće proizlazi iz životnih potreba - spavanja, jedenja, druženja i rada. Glavni pristup projektiranju je bioklimatski u skladu sa željama vlasnika te karakteristično strmo područje. 

Kuća na Visu koja mijenja percepciju arhitekture (фото 2)

Osim vizualno, kuća se i funkcionalno savršeno uklopila u okoliš kao 100% energetski autonomna. Solarni paneli iskorišteni su kao logičan izbor izvora grijanja i struje s obzirom da se parcela nalazi na južnom nagibu. Brdovit teren i umjerena kišna razdoblja nude lako iskorištavanje kišnice, a u vrtu je posađen i veliki maslinik s idejom očuvanja postojeće vegetacije, ali i pasivnog hlađenja. Gusti hlad stvara hladni zrak koji se podtlakom "penje" do kuće te je rashlađuje. 

Kuća na Visu koja mijenja percepciju arhitekture (фото 3)

Kuća na Visu koja mijenja percepciju arhitekture (фото 4)

Kuća na Visu koja mijenja percepciju arhitekture (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više