Traži

Lijepi stan u Ljubljani u kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost

Lijepi stan u Ljubljani u kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost

Projekt slovenskih arhitektica Tine Rugelj i Brine Vizjak


Fotografija: Miran Kambič

Kako stari građanski stan prilagoditi novom modernom dobu? Kako sačuvati dozu izvornosti, ali u to sve ubaciti i dozu inovativnih rješenja u skladu s vremenom u kojem živimo? Odgovore na to zajedničkim snagama donijele su slovenske arhitektice Tina Rugelj i Brina Vizjak i to na projektu stana u Ljubljani koji vam upravo predstavljamo. Riječ je o domu mlade obitelji koji je za početak zahtijevao nekoliko izmjena već i u samom rasporedu prostorija, kako bi interijer postao funkcionalniji i bolje iskorišten.

Za početak, arhitektice su željele poštivati karakter stana, pa su tako u njemu ipak sačuvane stare lijepe peći. No, s obzirom na to da nisu služile svojoj funkciji, u dnevni boravak je ipak postavljen kamin vrlo modernog, ali skladnog dizajna. U stanu je kreirano i nekoliko domišljatih rješenja, pa su oko ulaza postavljene metalne konstrukcije koje su prividno stvorile predvorje koje tlocrtno izvorno nije postojalo. Tako je nastao funkcionalni element u kontekstu vješalice za jakne, a koji vizualno razdvaja prostor koji se dalje nastavlja na blagovaonicu, kuhinju i dnevni boravak. 

S obzirom na to da prostorom dominira hrastov parket, prema njemu su odabrani i novi komadi namještaja poput blagovaonskog stola i stolaca, a koji su ujedno nadograđeni i nekim antiknim komadima kao što je recimo kauč u dnevnom boravku. Drvo je poslužilo i kao odlična baza za niz koloritnih komada, ali i monolitni element u zlatnoj boji u spavaćoj sobi, kao i za ormarić s mini barom u kuhinji u istoj nijansi. Tu je i zlatna garderoba u spavaćoj sobi koja se otvara s nekoliko strana i okružena je ormarima s ogledalima, čime se stvorio privid sobe unutar sobe. Tu je i dječja soba zaigranog karaktera koja se svojim uređenjem izdvaja od ostatka interijera s razlogom, a u kojoj dominira krevet u obliku kućice koji se kasnije može pretvoriti u dva zasebna kreveta. 

Kuhinja i kupaonica pak imaju nešto zajedničko, a to su elementi u crnoj mat nijansi koji su u kupaonici ziheraški kombinirani sa zlatnim detaljima, poput prekrasnog ogledala s raskošnim okvirom. Šetajući tako kroz ovaj lijepo preuređeni stan neće vam moći promaknuti ni detalji vintage karaktera, kao što su razne upečatljive dekoracije ili pak rasvjetna tijela. U nastavku sami provjerite kako izgleda ovaj stvarno jako lijepi stan s dušom…  

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar