Search

Male stvari: kako da vam cvijeće u vazi ostane svježe?

Tekst: BURO.


Napokon smo na pragu doba ljepote, priroda se budi, a tržnice i cvjećarnice preplavljene su svježim cvjetovima svih boja. Najljepše što sada sebi možete priuštiti je navika da svakog vikenda kupite cvijeće, a zatim da sami kreirate aranžmane. Oni ne moraju biti savršeni niti profesionalno uklopljeni, bitno je da se vama sviđaju i da vam bude pozitivno raspoloženje. Donosimo vam savjete kako da se brinete o proljetnom cvijeću, ali i kako da ga najbolje stilizirate.


NarcisE


Narcise se baš i ne slažu dobro s drugim cvijećem, pa su idealan izbor ako volite bukete od samo jedne vrste . Nemojte se iznenaditi ako primijetite „sluz“ dok skraćujete stabljike, to je normalno, ali upravo zbog toga ne mogu biti zajedno s drugim cvijećem u vazi, a to posebno vrijedi za tulipane. Ako ipak imate viziju za aranžman s narcisama, ostavite ih barem jedan dan same u vazi.


ZumbulI


Zumbuli su jako lijepi u lončanici, ali ako ih želite držati u vazi morate biti spremni na činjenicu da oni brzo „piju“ vodu i ubrzano cvjetaju. A tome pogoduje i toplina u stanu. Najbolje bi bilo da za njih izaberete neprozirnu, ili vazu od mutnog stakla jer oni imaju tendenciju zamutiti vodu.

Male stvari: kako da vam cvijeće u vazi ostane svježe? (фото 1)

Mimoze


Iako su kao stvorene za wow efekt, aranžmani s mimozama su kratkog vijeka. Topao zrak u našim domovima ih skoro instant sasuši, budite spremni na to. Prije nego što ih stavite u vazu skratite stabljike dijagonalno za otprilike centimetar i pol, opcionalno možete u vodu dodati i prehranu za cvijeće. Mimoze ostaju lijepe i dok se suše, pa nije loša opcija da ih iskoristite za bukete od suhog cvijeća.


TULIPANI


Postoje dvije vrste tulipana: standardni tulipani i vrlo dugački francuski tulipani s većim pupoljkom. Ne plašite se kupovine malih i zelenih pupoljaka, s vremenom će se otvoriti i procvjetati. Tulipane je potrebno skratiti, najbolje je da to učinite nožem na horizontalnoj površini. Ako ih ne odsiječete prije stavljanja u vazu, oni će sporije cvjetati. Dugački tulipani savršeno idu uz grane. U vazu stavite sedam tulipana (ako ste minimalist bit će dovoljna i tri) i dodajte nekoliko grančica žute forzicije (možete je pronaći kraj puta u proljeće).

Male stvari: kako da vam cvijeće u vazi ostane svježe? (фото 2)

Carska kruna


Ovo je jedna od najljepših vrsta proljetnog cvijeća, a pritom je vrlo nezahtjevna vrsta. Dovoljno je da skratite stabljiku prije stavljanja u vazu i kasnije mijenjate vodu kad se sjetite. Carska kruna se okreće u smjeru sunca, savija se, mijenja, vrlo je interesantno promatrati je. Dobra ideja je da je u buketu spojite s granom magnolije ili nekog sličnog cvijeća.


SavJet plus

Pri odabiru cvijeća oslonite se na igru kontrasta, u klasičnoj luksuznoj vazi izgledat će interesantno minimalistički aranžman inspiriran geometrijom, a za velike raznobojne bukete odaberite jednostavniju vazu.


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više