Traži

Malen živi svijet cvjetne instalacije

Malen živi svijet cvjetne instalacije

S potpisom Studija Ayaskan


Fotografija: Službene stranice Studija Ayaskan

Dvije sestre blizanke, Begum i Bike Ayaskan, kao svoj diplomski rad na čuvenom londonskom sveučilištu Royal College of Art predstavile su impresivnu instalaciju Flow koja predstavlja živi mini ekosustav zbog kojeg ćete se u toplini svog doma osjećati kao da ste u prirodi

Flow je prekrasna organska instalacija, točnije pravi mali ekosustav koji je namijenjen za interijere u koje sasvim nenametljivo unosi dašak prirode. Potpisuje je dizajnerski dvojac Ayaskan sastavljen od dviju sestara koje su željele reinterpretirati tradicionalan sustav hidroponskog uzgoja biljaka i to tako što su kreirale spiralnu konstrukciju koja predstavlja pravo malo umjetničko djelo. Ovaj naizgled kompleksni sustav ustvari podrazumijeva uzgoj biljaka u zaštićenom prostoru (stakleniku i plasteniku s grijanjem) u hranjivoj otopini bez zemlje, što znači da voda igra ključnu ulogu. Voda ovdje služi i kao estetski element lebdeće instalacije jer se spiralno poput malog vodopada prelijeva u niži nivo s cvijećem, ali i svojim tihim žuborenjem kreira opuštajuću meditativnu atmosferu koja će vas postepeno uroniti u svojevrsno zen stanje. Naravno, zahvaljujući i rasvjetnim cijevima pred vašim se očima odvija prekrasan sinestetski prizor. 

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 1)

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 2)

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 3)

Flow nadilazi granice između krutosti zatvorenog prostora, poigravajući se s percepcijom promatrača i suprotstavljajući pojam interijera eksterijeru. Dizajnerice opisuju instalaciju kao mjesto "gdje možete izaći iz grada i ponovno se povezati s prirodom""Željele smo kreirati ovaj projekt kako bismo prirodu vratili u grad. Moderni gradovi nas svakodnevno guše – zagađenim zrakom, pretjeranom bukom, prenapučenošću; mi smo okruženi urbanim kaosom", kazale su Begum i Bike.

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 4)

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 5)

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 6)

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 7)

Malen živi svijet cvjetne instalacije (фото 8)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor