Traži

Malen živi svijet cvjetne instalacije

Malen živi svijet cvjetne instalacije

S potpisom Studija Ayaskan


Fotografija: Službene stranice Studija Ayaskan

Dvije sestre blizanke, Begum i Bike Ayaskan, kao svoj diplomski rad na čuvenom londonskom sveučilištu Royal College of Art predstavile su impresivnu instalaciju Flow koja predstavlja živi mini ekosustav zbog kojeg ćete se u toplini svog doma osjećati kao da ste u prirodi

Flow je prekrasna organska instalacija, točnije pravi mali ekosustav koji je namijenjen za interijere u koje sasvim nenametljivo unosi dašak prirode. Potpisuje je dizajnerski dvojac Ayaskan sastavljen od dviju sestara koje su željele reinterpretirati tradicionalan sustav hidroponskog uzgoja biljaka i to tako što su kreirale spiralnu konstrukciju koja predstavlja pravo malo umjetničko djelo. Ovaj naizgled kompleksni sustav ustvari podrazumijeva uzgoj biljaka u zaštićenom prostoru (stakleniku i plasteniku s grijanjem) u hranjivoj otopini bez zemlje, što znači da voda igra ključnu ulogu. Voda ovdje služi i kao estetski element lebdeće instalacije jer se spiralno poput malog vodopada prelijeva u niži nivo s cvijećem, ali i svojim tihim žuborenjem kreira opuštajuću meditativnu atmosferu koja će vas postepeno uroniti u svojevrsno zen stanje. Naravno, zahvaljujući i rasvjetnim cijevima pred vašim se očima odvija prekrasan sinestetski prizor. 

Flow nadilazi granice između krutosti zatvorenog prostora, poigravajući se s percepcijom promatrača i suprotstavljajući pojam interijera eksterijeru. Dizajnerice opisuju instalaciju kao mjesto "gdje možete izaći iz grada i ponovno se povezati s prirodom""Željele smo kreirati ovaj projekt kako bismo prirodu vratili u grad. Moderni gradovi nas svakodnevno guše – zagađenim zrakom, pretjeranom bukom, prenapučenošću; mi smo okruženi urbanim kaosom", kazale su Begum i Bike.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više